AMERIČKI MEDIJI U STRAHU: SAD bi mogle da budu poražene u sukobu sa Rusijom, Iranom i Kinom

P. Z. S. / ria.ru

16. 10. 2022. u 20:26

SJEDINjENE Države bi mogle biti poražene u konfrontaciji sa Rusijom, Iranom i Kinom ako se sukobi sa ovim zemljama dogode gotovo istovremeno, piše kolumnista Blumberga Hal Brands.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ У СТРАХУ: САД би могле да буду поражене у сукобу са Русијом, Ираном и Кином

Foto: EPA


-Zamislite scenario u kojem, za godinu, dve ili tri, svet potresaju ratovi od Evrope do Tihog okeana. Ideja nije tako apsurdna kao što mislite. Nikada ranije se Sjedinjene Države nisu suočile sa takvom perspektivom kratkotrajnih vojnih konfrontacija na nekoliko odvojenih ratišta, tvrdi autor.

Prema njegovim rečima, napeta situacija oko Ukrajine, Tajvana i Bliskog istoka mogla bi da se razvije u globalnu bitku u kojoj će SAD morati da izaberu prioritetni pravac za sebe.

-Zbrojite ove krize zajedno i dobićete uzroke evroazijskog požara. <...> Razmišljanje (o ovome) pokazuje koliko je opasnost od velikog rata postala rasprostranjena. Takođe nas podseća da su današnje krize međusobno čvršće povezane nego što se čini, primetio je kolumnista.

Foto printskrin national interest

Preopterećena zadacima ove veličine, tvrdi Brands, američka država neće moći da odgovori na jedan problem bez razmatranja njegovog uticaja na sposobnost Vašingtona da rešava druge. Zahtevi postavljeni pred vladom SAD biće izuzetno oštri u takvim ekstremnim uslovima, rezimirao je novinar.

Rusija je više puta podsećala da Moskva nema agresivne namere prema drugim državama. Istovremeno, rukovodstvo zemlje je primetilo da Zapad ima za cilj konfrontaciju i ekspanziju na postsovjetski prostor uključivanjem novih zemalja u Severnoatlantski savez i destabilizacijom granica.

BONUS VIDEO: RUSIJA TESTIRALA S-500! Pogledajte snimak - PVO sistem oborio balističku raketu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna