AFRIČKA KUGA PONOVO POSLE POLA GODINE BUKNULA U NEKOLIKO GRADOVA SRBIJE: Zaraza ubija svinje

G.V.

14. 05. 2024. u 11:08

STOČARI u Srbiji nikako da predahnu od afričke kuge. Nakon što je poslednja epidemija trajala oko pola godine, zaraza je ponovo zakucala na vrata, i to u domaćinstvima u Šidu, Smederevu, Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, i u beogradskoj prigradskoj opštini Grocka. Da su ovi delovi naše zemlje ugroženi, zanično je potvrdilo i Ministarstvo poljoprivrede. Budući da su procedure za afričku kugu stroge, pa samim tim i za kontrolu mesa, potrošači ne treba da strahuju pri kupovini svinjskog mesa u marketima i mesarama.

АФРИЧКА КУГА ПОНОВО ПОСЛЕ ПОЛА ГОДИНЕ БУКНУЛА У НЕКОЛИКО ГРАДОВА СРБИЈЕ: Зараза убија свиње

Foto: Tanjug/AP

Prema rečima Nenada Budimovića iz Privredne komore Srbije (PKS), od ove pošasti od koje stočari strepe, oboljevaju samo svinje, ali se bolest veoma lako širi. Jednom kada afrička kuga uđe u neku oblast, teško iskorenjava.

- Od 2007. godine, kada je iz Afrike došla u Gruziju, još je u Evropi i proširila se na ceo svet - kaže Budimović. - Imamo je i u Kini i Rusiji. Izazivač je DNK virus, koji je vrlo otporan u spoljnoj sredini i to je jedna od specifičnosti ove bolesti. Izdržava dosta dobro nisku temperaturu, tako da u svežem mesu, na nekih minus 18 do 20 stepeni, može i hiljadu dana da preživi. Jedino ga uništava temperatura od nekih 70 stepeni, odnosno termički obrađeno meso, i to je najbezbednije da bi se konzumiralo.

Kako kaže Budimović, nehigijenski obori najčešći su uzrok bolesti. Uzgajivači ne vode dovoljno računa o ostacima hrane ili blata, o onome šta životinja izluči. Štale su mahom bez betona pa se tlo i ne može detaljno oprati.

- Veoma je važno da se posveti pažnja proceduri ulaska i izlaska za objekte gde su životinje, a pogotovo na većim farmama, gde moraju da postoje dezobarijere i ograde od žice da ne bi ulazili glodari i druge životinje - napominje predstavnik PKS.

Ovog proleća, afrička kuga potvrđena je na području Smedereva. Konkretno, reč je o slučaju zaraze kod domaće svinje u selu Mihajlovac. Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede donela je rešenje o proglašenju zaraženog i ugroženog područja 20. marta ove godine. Sprovedene su sve mere zaštite predviđene zakonom o zaštiti od zaraznih bolesti kod životinja. Za sada, osim ovog slučaja, nema širenja zaraze na ovom području.

Prošle godine, na području Podunavskog okruga, zabeležena je afrička kuga u selu Azanja.

Kada je o opštini Šid reč, bolest nije iskorenjena još od prošlog leta. U ovom delu zemlje, samo 2023. godine eutanazirano je više od 12.000 svinja, a od početka ove, skoro 500.

- Od kada je afrička kuga prvo registrovana u Moroviću, naravno da smo preduzeli mere, ali nažalost nju je teško zaustaviti. To je veoma opasna zarazna bolest, za koju vakcina ne postoji. Domaćini vode računa, koga puštaju u obore, stavljaju barijere, ali kada se prenese gotovo je - kaže za "Novosti" Zoran Semenović predsednik opštine Šid.

Afrička kuga koja je prvo registrovana u Moroviću, krenula je iz šuma od divljih svinja, da bi se kasnije proširila na Jamenu, Vašice, Višnjićevo i ostala mesta iz ovog rejona.

Zaraza

JEDAN od načina prenosa bolesti je i preko hrane. Najčešće se to događa u vreme svinjokolja, kada se kobasice od mesa u kojem je prisutan virus, podele komšijama. Prenosi se i opremom, odećom, obućom, glodarima, insektima... Imajući to na umu, nije neobično što predaha između epidemija nije bilo.

Zbog zaraženosti domaćih svinja afričkom kugom u dva poljoprivredna gazdinstva u Tavniku nadomak Kraljeva, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je krajem prošlog meseca rešenje kojim se područje ovog sela proglašava zaraženim. Ugroženim područjem, najmanje deset kilometara u poluprečniku od zaraženog, označeni su i atari okolnih sela - Mrsać, Miločaj, Lađevci, Obrva, Cvetke i Bapsko Polje.

u cilju sprečavanja širenja ove bolesti, sprovedena je eutanazija svih grla u gazdinstvima gde je potvrđeno prisustvo zaraze, uz čišćenje, dezinfekciju i dezinsekciju svega sa čim su u kontakt dolazile zaražene svinje. Uz to, na zaraženom, kao i na ugroženom području, zabranjen je promet stoke i rad stočnih pijaca, organizovanje stočnih sajmova i drugog okupljanja životinja, prodaja hrane životinjskog porekla ili hrane za životinje van poslovnog prostora. Ove mere trajaće 40 dana od poslednjeg registrovanog slučaja zaraze afričkom kugom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku