SRBI NISU GENOCIDNI: Nemački istoričar pisao Šolcu

J. SIMIĆ

14. 05. 2024. u 15:22

UZIMAJUĆI u obzir nespornu činjenicu da Srbi nisu genocidan narod, smatram da bi, s obzirom na potencijal eskalacije koju bi moglo da izazove usvajanje rezolucije, postoje jaki razlozi da se ne usvoji takav dokument.

СРБИ НИСУ ГЕНОЦИДНИ: Немачки историчар писао Шолцу

Foto Arhiv Vojvodine

Ovo je suština otvorenog pisma koje je dr Mark Štefan Peters, istoričar, analitičar i potpukovnik rezervnog sastava nemačke vojske, uputio kancelaru Olafu Šolcu povodom inicijative Nemačke i Ruande da se ratni zločin nad muslimanima u Srebrenici 1995. godine proglasi genocidom.

Kao dobar poznavalac istorijskih i političkih prilika na Balkanu, Peters u poruci kancelaru kaže da događaj u Srebrenici jeste u svojoj suštini bio zločin, te da ga osuđuje kao i svaki drugi zločin, te da se Međunarodni sud pravde u Hagu već 2007. odredio prema tom događaju i "nesumnjivo dao snažan signal žrtvama".

- Želim da ukažem i na potencijal za eskalaciju u vezi sa mogućim usvajanjem rezolucije UN u njenom sadašnjem obliku, na šta ukazuju i najave Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske, koji je nagovestio mogućnost proglašavanja njene nezavisnosti, a time i raspad BiH - navodi Peters.

Naučnik, vojnik i prevodilac

PETERS je gostujući profesor docent na Andraši univerzitetu u Budimpešti. Rođen je u Bilefeldu u Nemačkoj. Do 1997. studirao je slavistiku i ekonomiju u Beču, a 2002. završio je studije istorije u tom gradu, u kojem je i doktorirao 2005. godine. Autor je i radova o istorijatu Srba u Austrougarskoj. Istovremeno sa naučnom, gradio je i vojnu karijeru u nemačkim oružanim snagama, a svoju delatnost, budući da je bio član međunarodnih vojnih misija u inostranstvu, opisuje u tri reči: prevodilac - savetnik - analitičar.

U pismu kancelaru, Peters je ukazao i na upozorenje aktuelnog ministra srpske diplomatije Marka Đurića, koji je pre tri nedelje u Njujorku zatražio da "podnosioci i sponzori rezolucije o Srebrenici povuku taj predlog kako ne bi produbio probleme u inače osetljivom regionu".

- Zbog svega navedenog, a i zbog već naglašene činjenice da Srbi nisu genocidan narod, želim da preporučim nemačkoj vladi i nemačkim biračima da u Generalnoj skupštini UN postoje jaki razlozi protiv usvajanja predložene rezolucije u njenoj sadašnjoj verziji - naglašava Peters za "Novosti".

Tokom boravka ovih dana u Novom Sadu, on je bio gost i Arhiva Vojvodine. Podstaknut, kako kaže, dužim razgovorom o raznim istorijskim temama, uključujući i ratove devedesetih, sa direktorom dr Nebojšom Kuzmanovićem odlučio je da kancelaru uputi otvoreno pismo.

- Znate, vi Srbi ste mnogo emotivan narod, a mi Nemci smo pragmatični i racionalni. Racionalno sam razmišljao. Smatrao sam svojom časnom dužnošću da kao pripadnik nemačkog naroda iznesem ovaj svoj stav - rekao nam je Peters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima