NAKON 40 GODINA: Ekonomisti ovo nisu očekivali, inflacija u America dosegla najviši nivo od 1982.

Novosti online

13. 10. 2022. u 15:50

BAZNA inflacija u SAD porasla je na 40-godišnji maksimum u septembru, pokazujući da inflacija i dalje uporno pritiska domaćinstva i gura Federalne rezerve ka još jednom velikom povećanju kamatnih stopa.

НАКОН 40 ГОДИНА: Економисти ово нису очекивали, инфлација у Америца досегла највиши ниво од 1982.

Problem postala i kupovina polovnih automobila, Foto Shutterstock

Bazna inflacija porasla je za 6,6 odsto u odnosu na pre godinu dana, što je najviši nivo od 1982, pokazuju podaci Ministarstva rada u četvrtak. U odnosu pre mesec dana, bazni CPI (indeks potrošačkih cena) je porastao za 0,6 odsto.

Ukupna inflacija je porasla za 0,4 odsto prošlog meseca, a međugodišnja je iznosila 8,2 odsto. "Blumbergovo" istraživanje koje se sprovodi među ekonomistima predvidelo je mesečni rast bazne inflacije od 0,4 odsto i povećanje ukupne inflacije za 0,2 odsto.

Indeksi stanovanja, hrane i medicinske nege najviše su doprineli rastu inflacije, navodi se u izveštaju. Cene benzina su pale.

Izveštaj pokazuje da se visoka inflacija proširila kroz ekonomiju, nagrizajući plate Amerikanaca i primoravajući mnoge da se oslanjaju na štednju i kreditne kartice kako bi isplatili troškove. Iako se očekuje da će se rast potrošačkih cena smanjiti u narednim mesecima, put do cilja i dalje je dugačak.


BONUS VIDEO: DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)