"PUTIN NE SME DA POBEDI, TO BI BIO PORAZ ZA SVE" Stoltenberg poručio - "Ukrajina je u dobrom momentu, ima mogućnost da napravi napredak"

Tanjug

11. 10. 2022. u 17:01

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da bi, u slučaju da u rusko-ukrajinskom ratu pobedi Vladimir Putin, to bio poraz, ne samo za Ukrajinu, već "za sve nas" i da bi to "otvorilo put ka daljoj ruskoj agresiji".

ПУТИН НЕ СМЕ ДА ПОБЕДИ, ТО БИ БИО ПОРАЗ ЗА СВЕ Столтенберг поручио - Украјина је у добром моменту, има могућност да направи напредак

foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

- Ukrajina se nalazi u dobrom momentumu i ima mogućnost da napravi značajan napredak. Rusija pribegava užasnim napadima na civile i ključne infrastrukture. Putin doživljava neuspeh u Ukrajini. Jučerašnji raketni napad na Ukrajinu i njegovi nedavni potezi predstavljaju najveću eskalaciju sukoba od početka rata. To je znak slabosti, pokazatelj da rat ne ide kako je planirao - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči dvodnevnog sastanka ministara odbrane zemalja NATO (12-13. oktobra).

On je istakao da NATO nije deo konflikta, ali da podrška Alijanse Ukrajini ima ključnu ulogu.

- Ujedinjeni smo u podršci suverenitetu Ukrajine i njenoj odbrani. Radujem se daljim isporukama odbrambenog oružja Ukrajini. NATO čvrsto stoji uz Ukrajinu, i stajaće dokle god bude potrebno - rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je istakao da su Putinove nuklearne pretnje opasne i neodgovorne.

- Rusija zna da nuklearni rat ne može da se dobije i da nikada ne sme da se dogodi. Putin je započeo ovaj rat i mora on da ga okonča tako što će se povući sa teritorije Ukrajine - kazao je Stoltenberg i dodao da će NATO trupe sledeće nedelje održati terensku vežbu koju održava svake godine.

Stoltenberg kaže da nije video nikakvu promenu u ruskoj poziciji i da je NATO pojačao broj trupa na istočnom kraku Alijanse.

- Na samitu će biti reči o jačanju ključne infrastrukture, a svaki eventualni napad bi naišao na adekvatan odgovor. NATO je dosad dao neviđenu vojnu podršku Ukrajini, pomažemo im od 2014. godine u obuci, što im sada znači tokom ruske agresije. Važno je da Ukrajina dobije bitku protiv agresora - dodao je Stolteberg.

On je istakao da će se na dvodnevnom sastanku govoriti i o Kosovu i Metohiji i Iraku, kao i da će ministri NATO pričati sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom.

- SAD i Evropa ostaju ujedinjeni u podršci Ukrajini - poručio je Stoltenberg.

BONUS VIDEO: 

UKRAJINA: Snimci posle raketnog napada na Kijev

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (28)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...