AUSTRIJA PODNELA TUŽBU PROTIV EVROPSKE UNIJE: Beč protiv odluke Brisela o energentima

Tanjug

11. 10. 2022. u 08:41

MINISTARKA energetike i zaštite klime Austrije Leonore Gevesler smatra da tužba, koju je podneo zvaničan Beč protiv EU zbog sporne klasifikacije gasa i nuklearne energije kao ekoloških investicija, ima dobre šanse na uspeh.

АУСТРИЈА ПОДНЕЛА ТУЖБУ ПРОТИВ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ: Беч против одлуке Брисела о енергентима

Foto: Piksabej

- Nećemo gledati dok EU i Evropska komisija dozvoljavaju iskorišćavanje od strane lobija koji se zalaže za fosilne energente i nuklearke, i time ugrožava budućnost svih nas - poručila je ona.

Austrija je u petak, neposredno pred istek roka, Evropskom sudu podnela tužbu protiv uredbe o taskonomiji.

U toj uredbi Evropska komisija uvrstila je gas i nuklearnu energiju kao održive energente, čime ulaganja u ove energente važe za povoljne po klimu.

Luksemburg se pridružio tužbi Austrije, dok je Nemačka, iako je glasala protiv odluke Evropske komisije, odustala.

Gevesler je kazala da će se boriti svom snagom protiv "pranja u zeleno" nuklearne energije i gasa.

Tužba Austrije sadrži ocenu da nuklearna energije nije tehnologija budućnosti i da postoji mnogo nerešenih pitanja, kao što je pitanje šta sa nuklearnim otpadom, da ta energija ne može biti uvršetena među održive.

BONUS VIDEO: BOND, DžEJMS BOND - Pre 60 godina snimljen prvi film o „agentu 007“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)