ERDOGAN NE VERUJE EKONOMISTIMA: "Dokle god je vaš brat na ovoj funkciji, kamate će biti sve manje"

Novosti online

10. 10. 2022. u 22:56

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će kamatne stope u ovoj zemlji biti snižene sve dok je on na vlasti i pozvao investitore da iskoriste jeftino zaduživanje.

ЕРДОГАН НЕ ВЕРУЈЕ ЕКОНОМИСТИМА: Докле год је ваш брат на овој функцији, камате ће бити све мање

Foto AP

Ministar finansija Nuredin Nebati podržao je njegovo protivljenje povećanju kamatnih stopa. On je istakao da vlada odbacuje ekonomski model koji podrazumeva da inflaciju treba ublažiti povećanjem kamata.

Erdogan je ranije predložio Centralnoj banci da snizi kamatne stope i, prema pisanju turskih medija, očekuje se da će njihov iznos biti jednocifren do kraja ove godine.


Kamata je u poslednja dva meseca spuštena na 12 odsto.

- Iako takozvani ekonomisti i dalje pričaju o kamatama, mi ćemo nastaviti da podržavamo proizvodnju i zapošljavanje. Dokle god je vaš brat na ovoj funkciji, kamate će biti sve manje svakog dana i svake nedelje. Neka investitor dođe i pita za kredit od naših državnih banaka. Nećemo im otežavati kamatnim stopama. Investicije ne dolaze kada su kamate visoke - rekao je Erdogan tokom posete regionu Balikesir.

Erdogan se protivi povećanju kamata, jer smatra da one "bogate čine još bogatijima, a siromašne još siromašnijima". Za njega su kamete, kako kaže, "najveći neprijatelj i majka svakog zla".

Za razliku od većine ekonomista, on smatra da niže kamatne stope rezultiraju nižom stopom inflacije, piše "Dejli Sabah".


Inflacija u Turskoj iznosi 83 odsto i najveća je u poslednje 24 godine. Ali, organizacija pod nazivom Grupa za istraživanje inflacije (ENAG) veruje da je stvarna stopa inflacije viša od 186 odsto. Jedan dolar trenutno vredi više od 18 lira, prenosi "SiBiz".


BONUS VIDEO: DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)