NAJVEĆI SKOK POREZA PRETI ADVOKATIMA: Moguća dvostruko i trostruko veća rešenja, ukoliko se ne produži važenje aktuelnih zakonskih propisa

S. B.

10. 10. 2022. u 08:21

NAREDNA godina bi mnogim paušalcima mogla da donese znatno veće poreske obaveze. Kako stvari sada stoje, sa krajem ove ističe ograničenje da ovaj namet ne sme godišnje da raste više od deset odsto.

НАЈВЕЋИ СКОК ПОРЕЗА ПРЕТИ АДВОКАТИМА: Могућа двоструко и троструко већа решења, уколико се не продужи важење актуелних законских прописа

Foto: Shutterstock

U nezavidnoj situaciji će se naći mnogi, ali buduća rešenja će najviše da "otežaju" advokatima.

Ova obaveza zavisi od nekoliko faktora. Pre svega, od prosečne zarade u republici, gradu ili opštini. Za najveći broj delatnosti, porez se obračunava u odnosu na prosečnu zaradu u tom mestu, ali postoje i izuzeci. Prosečna plata se množi sa brojem zaposlenih u mestu poslovanja, koeficijentom delatnosti i deli sa brojem zaposlenih u toj opštini. Prethodnih godina je važilo pravilo da rešenje ne sme da bude više od deset odsto uvećano u odnosu na prethodnu godinu.

- Ograničenje postoji već godinama - objašnjava poreski savetnik Aleksandar Vasić. - To važi do kraja ove godine. Ukoliko se ne produži, mnogi će dobiti veća rešenja. Advokatima će povećanje biti drastično. Imaće dva do tri puta veću obavezu. Bolje je da tog ograničenja nije bilo, jer se sada dešava da mladi advokat, koji je tek počeo da radi, plaća veću obavezu od kolege koji posluje decenijama.

Foto: Arhiva

NALED i Digitalna zajednica uputili su predlog Ministarstvu finansija da se izmenom Uredbe o paušalnom oporezivanju produži ograničenje povećanja do deset odsto. Oni imaju dodatni predlog - da se promeni način obračuna poreza za deo paušalaca koji posluju preko interneta.

- Predlog obuhvata pre svega predavače stranih jezika na platformama i virtuelne asistente, odnosno osobe koje pružaju administrativne usluge preko interneta - kaže Ivan Miletić, predsednik Saveza za fer konkurenciju u Naled-u. - Ključna izmena pri njihovom oporezivanju podrazumevala bi da ove dve delatnosti budu tretirane kao "lokacijski nesenzitivne", odnosno da na visinu poreza ne utiče u kojem gradu ili opštini je preduzetnik registrovan. Takva promena bila bi važna jer mesečno zarade između 70.000 i 80.000 dinara, a dve trećine njih živi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

ČEKA SE NOVA VLADA

FRILENSERI, odnosno radnici na internetu, čekaju konačno rešenje kako će se obračunavati njihove obaveze. Imaju rešenja za ovu godinu, ali je još otvoreno pitanje kako će se to regulisati naredne. Radilo se na posebnom zakonu, ali propis ne može da donese tehnička vlada. Konačni dokument tako čeka novi kabinet.

BONUS VIDEO - TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a