BERLIN U SREDINI IZMEĐU GRČKE, LIBIJE I TURSKE: Memorandum o istraživanju fosilnih goriva izazvao tenzije

Novosti online

05. 10. 2022. u 17:58

GRČKA "nije vezana" nikakvim sporazumom koji su sklopile dve druge strane o njenom trošku, rekao je danas portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova Kristofer Burger, komentarišući memorandum o istraživanju fosilnih goriva koji su 3. oktobra potpisale turska i libijska vlada u Tripoliju.

БЕРЛИН У СРЕДИНИ ИЗМЕЂУ ГРЧКЕ, ЛИБИЈЕ И ТУРСКЕ:  Меморандум о истраживању фосилних горива изазвао тензије

Foto: Shutterstock/canadastock

Burger je rekao da je jedan od principa međunarodnog prava da nije moguće da dve države uđu u posao na račun treće zemlje.

- Ako u ovom slučaju dve države sklope sporazum o trošku Grčke, onda u svim slučajevima Grčka nije vezana njime i, u tom smislu, nema pravno dejstvo - rekao je on.

Portparol je rekao da će morati da se vrati na to pitanje nakon detaljne procene poslednjeg koraka.

Vlada Libije u Tripoliju potpisala je u ponedeljak niz preliminarnih ekonomskih sporazuma sa Turskom koji su uključivali potencijalna energetska istraživanja u pomorskim oblastima, ali je libijski parlament sa sedištem na istoku odbacio taj potez.

Nije bilo odmah jasno da li će neki konkretni dogovori uključiti istraživanje u "ekskluzivnoj ekonomskoj zoni" o čemu su se Turska i prethodna vlada Tripolija dogovorile 2019. godine, što je razbesnelo druge istočnomediteranske države.

Ta zona je predviđala da dve zemlje dele pomorsku granicu, ali su je napali Grčka i Kipar i kritikovali Egipat i Izrael, prenosi Ekatimerini.

BONUS VIDEO:

SEĆANJE NA FILMSKU DIVU: Milena Dravić


 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ILIĆ IZNENADIO: Ženi sam zapalio odeću! Sve zbog alkohola - pevač priznao zašto je prestao da pije