CRNA PROGNOZA MMF: Dvadesetak zemalja moglo bi da traži pomoć za hranu

Tanjug

03. 10. 2022. u 19:20

MEĐUNARODNI monetarni fond saopštio je danas da bi do 20 zemalja, od kojih su mnoge u Africi, moglo da zatraži urgentnu pomoć kako bi se izborile sa globalnom krizom hrane.

ЦРНА ПРОГНОЗА ММФ: Двадесетак земаља могло би да тражи помоћ за храну

MMF

Generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgieva, govoreći na konferenciji u Saudijskoj Arabiji, rekla je da je 141 milion ljudi širom arapskog sveta može biti izložen nedostatku hrane, prenosi Rojters.

MMF je u petak odobrio novi okvir za zaduživanje za hranu, računajući svoje postojeće instrumente za hitno finansiranje kako bi pomogao ugroženim zemljama da se izbore sa nestašicom hrane i visokim troškovima koji proističu iz rata u Ukrajini.

Georgieva je rekla da je 48 zemalja širom sveta posebno izloženo prehrambenoj krizi, od kojih će 10 do 20 verovatno tržiti hitnu pomoć u hrani, a vekiki deo njih je u subsahranskoj Africi.

Rojters dodaje da će MMF dati svoj glas u borbi protiv ograničenja trgovine hranom kako bi olakšao situaciju i planira da finansira nestašicu hrane.

Britanska agencija napominje da su zemlje širom regiona Bliskog istoka istupile da podrže države koje se bore sa visokom inflacijom i nestašicom hrane, pogoršanim i rastućim rizikom od globalne recesije.

Georgieva je navela da arapske države Persijskog zaliva planiraju da se uskoro obavežu da će obezbediti početnih 10 milijardi dolara za ublažavanje globalne krize snabdevanja hranom.

MMF i Saudijska Arabija potpisali su danas sporazum o uspostavljanju regionalnog predstavništva MMF-a u Rijadu.

BONUS VIDEO:

TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u NJujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

POSLE PORAZA: Savić uputio poruku Mitroviću