NAJSTARIJI NA METI PRODAVACA MASAŽERA: Telefonom kažu da će za godinu dana platiti 9.500, a zaključe ugovor na 100.000

E. B. TALIJAN

04. 10. 2022. u 14:11

PENZIONERI su laka meta trgovaca - prevaranata koji im po paprenoj ceni prodaju proizvode koji navodno leče pojedine zdravstvene probleme, poput raznih vrsta masažera i magnetnih prostirki.

НАЈСТАРИЈИ НА МЕТИ ПРОДАВАЦА МАСАЖЕРА: Телефоном кажу да ће за годину дана платити 9.500, а закључе уговор на 100.000

Foto: Shutterstock

Ovu robu im nude putem telefona, dolaskom na kućnu adresu ili na takozvanim prezentacijama. Mnogi najstariji sugrađani nasedaju na njihove manipulacije i takve proizvode plaćaju i više desetina puta skuplje od cene po kojoj su je trgovci nabavili preko raznih specijalizovanih sajtova za prodaju, poput "Aliekspresa". Empero line je još jedna u nizu firmi na koju u poslednje vreme stiže povećan broj prijava građana Nacionalnoj organizaciji za zaštitu potrošača Srbije (NOPS).

- Prodavci ove kompanije pozivaju telefonom, uglavnom najstarije sugrađane, da bi ugovorili dolazak na kućnu adresu i promovisali svoje proizvode - navodi Marko Dragić iz NOPS-a. - Tom prilikom im saopštavaju da će mesečno plaćati iznos od 790 dinara tokom godinu dana, što je ukupno 9.480 dinara. Međutim, kada posete potrošača i ubede ga da kupi proizvod, ugovor se drastično promeni, a ukupna suma koja treba da se isplati više od 10 puta se poveća i iznosi 99.990 dinara.

On ističe da je njihova organizacija uputila zahtev toj kompaniji da bez odlaganja prestane sa ovakvom praksom, a ukoliko to ne učine pokrenuće postupak u cilju zaštite prava potrošača. Pojedina preduzeća su, kako navodi, razvila veliki biznis na račun penzionera.

- Naši najstariji sugrađani su najčešća i laka meta takvih firmi koja se bave telefonskom i prodajom od vrata do vrata - naglašava Dragić. - Oni nasedaju na njihove manipualcije i papreno plaćaju proizvode, čak i više desetina puta skuplje od njihove realne cene. Kupuju ih za 20 do 30 dolara, a prodaju za 100.000 dinara i više. Razlog što se penzioneri odlučuju na kupovinu je što poveruju u obećanje da će im, na primer, masažeri i magnetne prostirke, navodno rešiti određene zdravstvene probleme. Međutim, ti proizvodi nisu medicinski ispitani i mogu i da naškode.

INSPEKCIJA DA SPREČI ZLOUPOTREBE

PREVARANTIMA koji godinama obmanjuju penzionere i papreno im prodaju navodna medicinska pomagala, nadležni organi još uvek nisu stali na put. Nacionalna organizacija potrošača Srbije naglašava da je sve to posao za inspekciju. Cilj je, kako ističu, da se spreče dalje zloupotrebe prilikom prodaje. To neće moći preko noći da se promeni, niti inspekcija može da im naloži da koriguju cene, ali mora da se nađe metod kako da se to uskladi. Ne može, kako naglašavaju, da se dozvoli da neko naplaćuje proizvod 40 puta skuplje od nabavne cene.

Prema njegovim rečima, takva roba mora da ima medicinski sertifikat, potvrdu da bi ti proizvodi mogli da se deklarišu i promovišu kao medicinsko pomagalo. On postavlja pitanje i kako ovi prodavci dolaze do brojeva telefona najstarijih sugrađana, baš onih koji su njihova ciljna grupa, ko im to obezbeđuje. Formalnopravno, kako navodi, ti trgovci sve rade u skladu sa zakonom. Oni zvanično ne reklamiraju da proizvodi garantovano i dokazano otklanjaju zdravstvene tegobe, već kažu da mogu da pomognu ili da se preporučuju. Ako u direktnom razgovoru sa potrošačima to tvrde, onda se to može samo na sudu dokazivati.

KUPCI, OPREZNO

NACIONALNA organizacija potrošača Srbije ističe da kupci moraju da pročitaju svaki ugovor pre potpisivanja. Nije dovoljno verovati, jer, kako navode, postoje i oni "trgovci" kojima je jedino bitno da ostvare profit bez obzira na posledice. Ova organizacija savetuje građane da proizvode kupuju u registrovanim prodavnicama i apotekama, a da izbegavaju da to čine prilikom prezentacija telefonom ili dolaskom prodavca na kućnu adresu.

- I ugovor su lepo sročili i sa pravne strane sve maksimalno ispoštovali, ali sa ljudske nisu - kaže Dragić. - Oni rade bezobrazno i na neprofesionalan način, znaju koja im je ciljna grupa, ranjive kategorije stanovništva, i na njih isključivo idu. Našli su rupu u zakonu, način kako najbrže mogu doći do novca. Njima je cilj isključivo zarada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)