POSLE NAFTE SKOČILA I CENA GASA: Putinov govor izazvao potres na tržištu

Novosti online

21. 09. 2022. u 11:36

CENE prirodnog gasa u Evropi su porasle dok su trgovci procenjivali sigurnost zimskog snabdevanja pošto je predsednik Rusije Vladimir Putin najavio delimičnu mobilizaciju, čak i nakon što su evropske nacije pojačale napore da spreče energetsku krizu.

ПОСЛЕ НАФТЕ СКОЧИЛА И ЦЕНА ГАСА: Путинов говор изазвао потрес на тржишту

Foto Tanjug/AP

Referentni fjučersi su skočili za čak 7,1 odsto. U poslednjem pokušaju da osigura snabdevanje gasom, Nemačka je rekla da će nacionalizovati "Uniper SE" i sprečiti kolaps energetskog sektora do zime za samo nekoliko dana. Velika Britanija planira da ove zime smanji veleprodajne cene koje su uključene u račune za energiju.

Međutim, rizici za zimu su i dalje tu. Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je delimičnu mobilizaciju u Ukrajini i obećao da će pripojiti Rusiji teritorije koje su njegove snage već zauzele, podižući ulog u sukobu koji traje sedam meseci. Produženi rat donosi pretnju od daljih poremećaja u snabdevanju ruskim gasom, posebno duž preostale glavne rute kroz Ukrajinu.

- Evropsko tržište gasa je jutros upalo u geopolitičku opkladu zbog najnovijih Putinovih komentara. Oni pojačavaju zabrinutost zbog preostalog protoka ruskog gasa u Evropu - rekao je Ole Hansen, šef robne strategije u Sako Bank A/S.

Kriza, koja je digla cene na nivo sedam puta viši od tipičnog za ovu sezonu, već je dovela evropsku ekonomiju na ivicu recesije. Zemlje preduzimaju velike korake kako bi osigurale dovoljno snabdevanja energijom, dok grejna sezona počinje sledećeg meseca.

Holandski fjučers gasa za naredni mesec, evropski standard, porastao je za pet odsto na 204 evra po megavat-satu od 9.29 u Amsterdamu, nakon povećanja od 6,6 odsto u utorak. Ekvivalentni ugovor u Velikoj Britaniji porastao je 4,6 odsto.

Svetla tačka za tvorce politike je stalno popunjavanje zaliha, koje su sa 86 odsto popunjenosti nešto iznad petogodišnjeg proseka. To pruža određenu utehu ukoliko ruska ponuda dodatno opadne. Visok nivo uvoza tečnog prirodnog gasa takođe pomaže u skladištenju goriva, pomažući da se cene smanje sa najviših nivoa koje su dostigle u avgustu.

Ipak, neobično hladna zima mogla bi brzo da iscrpi te rezerve. Njihovo popunjavanje bi za Evropu sledeće godine bilo još teže jer će ostati bez uobičajenih količina ruskog gasa, prenosi "Blumberg".


BONUS VIDEO: Cene goriva divljaju u Britaniji i Nemačkoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere