SRBIJA IZVEZLA MALINE ZA 300 MILIONA EVRA: Crveno zlato prodali po većoj ceni - inostrani kupci zainteresovani

J. Su.

21. 09. 2022. u 09:00

SRBIJA je za prvih sedam meseci ove godine izvezla maline u vrednosti od skoro 300 miliona evra. To je za oko 50 miliona evra više nego u 2021. godini. Ipak, količine koje izvozimo se smanjuju. Tako smo lane, u inostranstvo prodali, 66.000, a ove praktično 44.000 tona malina.

СРБИЈА ИЗВЕЗЛА МАЛИНЕ ЗА 300 МИЛИОНА ЕВРА: Црвено злато продали по већој цени - инострани купци заинтересовани

Foto: Shutterstock

Kako je ispričao Goran Đaković, savetnik ministra poljoprivrede, to najbolje pokazuje koliko je visoka cena ovog voća na svetskim tržištima, ali i da pada standard građana u svetu, čim se manje kupuje.

- Sada idu i novogodišnji praznici kada je izvoz veći i kada su rezultati još bolji - smatra Đaković. - Naša zemlja beleži izvoz i rast i kod povrtarske proizvodnje. Najviše je poskupeo krompir, ali to je očekivano, jer smo imali veliku sušu tokom godine, pad proizvodnje zbog nešto lošije cene iz prethodne godine, što je sve uslovilo da poraste cena krompira. To samo znači da će proizvođači krompira biti motivisani da u narednim godinama ulažu u proizvodnju ovog povrća.

Prema rečima Đakovića, poskupljenje goriva, đubriva i svega ostalog, izazvalo je rast i to je moralo da prati cenu žitarica. S druge strane, treba da imamo u vidu da ćemo imati i dobre izvozne rezultate, jer to nije naša cena koja je poskupela, već je to otišlo na svetskim tržištima. Praktično, ono što zovu uvezena inflacija, zastupljeno je i kod nas.

- S jedne strane ta inflacija je dobra za naše izvoznike i proizvođače, a nije dobra za kupce, jednostavno živimo u takvom trenutku - kazao je Đaković. - Kada je reč o đubrivu i nestašici, naša zemlja ima sreće da je obezbedila dovoljne količine za predstojeću setvu. Najavljuje se da bi moglo ove godine više da se poseje pšenice, pod pretpostavkom da bi kukuruz mogao ponovo da podbaci. Takođe, povećana je i proizvodnja uljane repice, ječma i ovsa. Teško je naći seme ovih kultura koliko se traži. Poljoprivrednici su izgubili poverenje u proizvodnju kukuruza i okreću se ozimim žitaricama.

Ipak, smatra Đaković, to neće uticati drastično na naše tržište, jer sejemo između 950.000 i milion hektara kukuruza, pa je on kod nas i dalje vodeća kultura.

SA SUNCOKRETOM NEMA PROBLEMA

ŠTO se tiče suncokreta i drugih žitarica, koje su deficitarne u svetu, Đaković je rekao da Srbija nema nikakav problem. Imamo sve žitarice dovoljne za naše potrebe. Kada je reč o suncokretu, pšenici, kukuruzu, soji svega toga ćemo imati dovoljno. Biće nešto žitarica i za izvoz, ali imamo i prelazne zalihe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)