ZIMA U EVROPI - PROLEĆE ZA PUTINA: Vol strit džurnal navodi da kreće borba Evrope i Azije za ruski gas

Novosti online

07. 08. 2022. u 08:46

U NAREDNIM mesecima Evropa će verovatno morati da se takmiči sa Azijom za ruski tečni prirodni gas, piše "Vol strit džurnal", prenose RIA Novosti.

ЗИМА У ЕВРОПИ - ПРОЛЕЋЕ ЗА ПУТИНА: Вол стрит џурнал наводи да креће борба Европе и Азије за руски гас

Foto Tanjug/AP

Kako navode autori publikacije, situacija za zemlje EU će se pogoršati približavanjem zime.

- Čak i ruske isporuke LNG mogu biti poremećene. Ekonomski oporavak u Kini nakon izolacije zbog korona virusa ili hladne zime u Aziji postaće izgovor za borbu protiv Evrope za izvoz LNG-a, što će dovesti do daljeg povećanja cena - navodi se u članku.

Foto: Printskrin/www.wsj.com

Izdanje smatra da pogoršanje životnog standarda Evropljana može uticati na njihovu nepokolebljivost u podršci Ukrajini, a na vlast u zemljama EU mogu doći vlade u koje će uništiti zapadnu koaliciju.

- Visoke cene energenata utiču na evropsku ekonomiju i izazivaju poteškoće koje će dovesti do javnih nemira, a ljudi će početi da glasaju praznih novčanika - opisao je scenario VSJ.

Evropsko tržište je prošle godine doživelo kolaps gasa, podstaknuto ograničenim snabdevanjem velikih dobavljača, niskim nivoom popunjenosti podzemnih skladišta gasa i velikom potražnjom za tečnim prirodnim gasom (LNG) u Aziji.

Sada je Evropa i dalje pod pritiskom zbog stalnih tenzija oko snabdevanja iz Rusije. Izvoz ruskog gasa je opao nakon početka vojne specijalne operacije u Ukrajini: snabdevanje Severnim tokom i preko ukrajinskog gasno-transportnog sistema je značajno opalo, a preko Jamala je potpuno stalo.

BONUS VIDEO:

RAKETIRAN HOTEL "DOMBAS PALAS": Nastradala jedna osoba

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024