DRAKONSKE KAZNE ZA FRANCUZE KOJI NE ŠTEDE STRUJU: Za ovakav propust izdvojićete čak 750 evra

BBC

25. 07. 2022. u 16:54

FRANCUSKA ministarka energetske tranzicije Anjes Panije-Runaše naložila je prodavnicama u zemlji da, kada im radi klima, zatvaraju vrata, kao i da smanje upotrebu neonske rasvete.

ДРАКОНСКЕ КАЗНЕ ЗА ФРАНЦУЗЕ КОЈИ НЕ ШТЕДЕ СТРУЈУ: За овакав пропуст издвојићете чак 750 евра

Foto Tanjug/AP

Kako piše BBC, takva pravila su već uvedena u nekim delovima Francuske, a ministarka je najavila da će to pravilo uskoro važiti u celoj zemlji.

Prodavnice koje budu uključivale klime i držala vrata otvorena, biće kažnjene sa 750 evra.

"Apsurdno je ostavljati vrata otvorenim dok se prostor klimatizuje", rekla je ministarka i najavila da će narednih dana izdati dva dekreta o nepotrebnom trošenju energije.

"Prvim ćemo zabraniti upotrebu svetlećih reklama, i to svakog dana od 1:00 do 6:00 sati, bez obzira na veličinu grada u kojoj se firme nalaze. Drugim ćemo prodavnicama zabraniti otvaranje vrata dok hlade ili greju svoje prostorije", rekla je Panije-Runaše.

Zabrana upotrebe svetlećih reklama, uglavnom neonskih, već je na snazi u gradovima koji imaju manje od 800.000 stanovnika. Zabrana ne važi za aerodrome i stanice javnog prevoza.

Evropska unija se priprema za eventualni prekid isporuka ruskog gasa i energenata, a britanska kompanija Šel (Shell) nedavno je saopštila da nije nemoguće da se u EU uvedu ograničenja na upotrebu energije.

Unija se zbog rata u Ukrajini muči s dopremanjem gasa iz Rusije i porastom cena energenata.

Kao i značajan deo Evrope, Francuska se trenutno nalazi u jeku vrelog talasa, što je dovelo do povećanja potrebe za klima uređajima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja