"DOĆI ĆE DO PROTESTA ŠIROM EVROPE": Stručnjak za energetiku poručuje - "Trebali su dobro da razmisle pre uvođenja sankcija"

Novosti online

21. 07. 2022. u 13:00

DAVOR Štern bivši ministar privrede u Vladi Republike Hrvatske i stručnjak za energetiku smatra da sankcije koje su uvedene Rusiji zvog njihove specijalne vojne operacije u Ukrajini, mogu ozbiljno da naškode Evropi.

ДОЋИ ЋЕ ДО ПРОТЕСТА ШИРОМ ЕВРОПЕ: Стручњак за енергетику поручује - Требали су добро да размисле пре увођења санкција

Foto: Printskrin Youtube/ Al Jazeera Balkans

Evropska komisija je u sredu predstavila plan "štedi gas za sigurniju zimu", koji predviđa smanjenje potrošnje gasa za 15 posto u razdoblju od 1. avgusta ove godine do 31. marta 2023.

Predsednica EK, Ursula fon der Lajen, izjavila je da je neophodno smanjenje potrošnje na svim nivoima - od domaćinstava, javne uprave, industrije i proizvođača energije.

Sa druge strane, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je da postoji mogućnost obustave isporuke plina na plinovodu Severni tok 1.

Energetski stručnjak Davor Štern kaže da je Evropska unija trebala dobro razmisliti pre uvođenja sankcija.

- Pre donošenja bilo kakvih mera koje mogu uticati na život ogromnog broja ljudi u Evropi, trebalo je dobro razmisliti kakve će biti posledice uvođenja sankcija na kupovinu plina od Rusije, a onda takve mere verovatno ne bi ni bile donesene. Mislim da je to bila jedna ishitrena odluka, a to sada Rusija koristi kao nekakvo oružje za početak nekih razgovora ili smirivanje situacije, jer mislim da će ovo veoma uticati na zimu u Evropi - izjavio je Štern.

Ne postoji alternativa za plin

Alternativa za plin ne postoji kaže energetski stručnjak i navodi da oni koji su prizivali sankcije, sada kada vide posledice po ekonomiju, pokušavaju da se izvuku iz njih.

- Alternativa za plin praktično ne postoji. Zamena za njega može biti tečni zemni gas, koji teoretski može da ga zameni, međutim nema ga dovoljno, niti ima dovoljno luka za istovar. Ja se bojim da će tih nedostajućih 15 posto biti vrlo izraženo, i da će doći do velikih protesta u Evropi zbog takve politike - upozorava Štern.

Na pitanje kako se površinski najveća zemlja na svetu nosi sa politikom EU od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, on kaže da se Rusija velika nacija koja je sankcije dočekala spremno.

- Za sad se Rusija vrlo dobro nosila sa sankcijama koje su došle vrlo naglo. Međutim, Rusija je velika nacija, jaka nacija, oni su se za to pripremili. Ali, isto kao što se krše sankcije povodom obustave nafte iz Rusije, pa se ta nafta pojavljuje na evropskom tržištu, isto to se može desiti i sa plinom - izjavio je Štern.


Podsetimo, EU je poziva članice da edukuju građane o potrebi smanjenja grejanja i hlađenja za nekoliko stepeni. Austrija je već najavila da će u slučaju nestašica gasa zatvoriti škole i nastava će biti kao u vreme kovida - onlajn. Francuska vlada je naložila da se nacionalna skladišta gasa do jeseni popune - 100 posto.

BONUS VIDEO: Kako deluje TOS-1A
 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri