ZAPOSLENI OČEKUJU BOLJE USLOVE: Zbog čega su pred fabrikom "Fijat Krajsler automobila" u Kragujevcu radnici organizovali protest

S. B.

02. 06. 2022. u 22:21

RADNICI "Fijat Krajsler automobila" održali su u četvrtak rano ujutru protest pred fabrikom. Blokirali su ulaze, kako bi sprečili menadžment da dođe na posao. Šefovi su, međutim, veče ranije dogovorili da propuste tu smenu. Vlada Srbije nastavlja da razgovara sa "Stelantisom", a novi razgovor sindikata i države očekuje se u petak.

ЗАПОСЛЕНИ ОЧЕКУЈУ БОЉЕ УСЛОВЕ: Због чега су пред фабриком Фијат Крајслер аутомобила у Крагујевцу радници организовали протест

Foto Tanjug

Pred kragujevačkom fabrikom se okupilo oko 300 zaposlenih. Posle razgovora sa premijerkom Anom Brnabić, u ponedeljak, dogovoreno je da ne protestuju do 10. juna, dok traju pregovori. Poslodavac, međutim, nije prestao da poziva radnike i traži da se izjasne o socijalnom programu. Sindikati sada nadležnima daju rok do utorka. Ukoliko se njihovi zahtevi, a to je bolji socijalni program, ne ispune - obećavaju ulicu.

- Dogovorili smo se da čekamo do utorka - kaže Zoran Miljković, predstavnik sindikata "Fijat plastika". - Ako vidimo da sa "Fijatom" nema dogovora, ako ne budemo zadovoljni, nastavljamo proteste. Idemo na ulice. Vladi smo poslali naš predlog socijalnog programa. Oni će razgovarati sa "Stelantisom", a posle i sa nama.

Predsednik sindikata "Nezavisnost" u FKA, Zoran Stanić, očekuje da bi na sastanku u Vladi moglo da se dođe do dogovora. Sporno je što menadžment poziva oko 1.000 radnika da idu u inostranstvo. Nije, međutim, jasno da li bi išli na obuku ili rad.

- Ako je obuka, apsolutno svi radnici prihvataju da se obuče za posao u Kragujevcu - kaže Stanić. - Ali, ako je samo rad u inostranstvu, suludo je da "Fijat" daje radnicima bonus za rad u Slovačkoj i Poljskoj od 17.000 evra za troškove odlaska. Mnogo radnika je tražilo da ostane u fabrici u Kragujevcu na minimalcu, samo da nešto rade i budu spremni za proizvodnju novog električnog modela "Stelantisa". To je manje od tog bonusa od 17.000 evra. Za rad u Nemačkoj i Italiji nude 1.000 i 1.500 evra, što ne može da pokrije ni troškove stanovanja. "Stelantis" u Slovačkoj i Poljskoj nema nijednu fabriku u kojoj pravi električni model, a u Poljskoj pravi "pežo 308" koji je stariji od sadašnjeg modela u Kragujevacu "fijata 500L". Mogu oni kod nas da se obučavaju, u savremenoj fabrici u Kragujevcu. Ta fabrika u Slovačkoj je na veoma lošem glasu, teški su uslovi i male plate i zato kupe radnike sa svih strana.

PREMIJERKA: DAĆE SVE OD SEBE

PREMIJERKA Ana Brnabić zahvalila je radnicima što su bili fer, nisu blokirali fabriku. Poručila im je da će Vlada dati sve od sebe da bi ih zaštitila.

- Ni "Fijat" se nije ponašao kako treba - objasnila je premijerka. - Nastavili su da pozivaju radnike na razgovor što nije fer, jer se uslovi tek pregovaraju. U Kragujevcu je 2.016 radnika, od kojih će oko 500 ostati i za tranzicioni period da pomognu, a oko 500 radnika više neće biti potrebno. Za njih zajedno spremamo otpremnine, paket kojim će biti zadovoljni. Oko 1.000 radnika će ostati da radi i novi model.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Voće bez ostataka pesticida u Maxi supermarketima