SRPSKI DRONOVI NA SAJMU HEMUS 2022: Letelice iz Srbije obišao i predsednik Bugarske Rumen Radev

Novosti online

01. 06. 2022. u 18:48

U Plovdivu u Bugarskoj danas je otvorena najveća bugarska međunarodna odbrambena i bezbednosna izložba HEMUS 2022.

СРПСКИ ДРОНОВИ НА САЈМУ ХЕМУС 2022: Летелице из Србије обишао и председник Бугарске Румен Радев

PR-DC

Svoje mesto na izložbi zauzela je i kompanija PR-DC, koja će u Plovdivu posetiocima predstaviti svoje dronove iz serije IKA. Izlaganje na HEMUS-u, za ovu kompaniju dolazi odmah nakon Sajma nauke i tehnike u Beogradu, koji je održan prethodne nedelje

- Ovo je za nas prvi sajam ili izložba u nekoj od zemalja regiona, a veoma je značajno što je Bugarska članica Evropske unije, što nam otvara vrata na novo tržište. Do sada smo uglavnom bili fokusirani na azijsko tržište i sajmove poput Dubai Expo i UMEX u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Nestrpljivi smo da vidimo konkurenciju dronova među ovim izlagačima i radujemo se razmeni znanja i tehnologija sa ostalim kompanijama koje se bave proizvodnjom bespilotnih letelica, kaže Miloš Petrašinović, inženjer iz PR-DC.

PR-DC

Hemus 2022 svečano je otvoren danas, a među visokim zvanicama na otvaranju bio je i predsednik Bugarske Rumen Radev. Prilikom obilaska sajma, obišao je i štand PR-DC i naši mladi inženjeri imali su priliku da sa predsednikom Radevom razmene nekoliko rečenica o svojim dronovima i drugim proizvodima.

Izložbu u Plovdivu posetiće brojne delegacije iz 68 zemalja, predstavnici NATO i EU agencija, Evropske odbrambene agencije (EDA), Evropske komisije, domaćih i međunarodnih institucija, agencija i organizacija, privredni predstavnici, kao i predstavnici kompanija i komercijalnih organizacija.

- Dronovi koje proizvodimo su multifunkcionalni i imaju višestruku primenu u različitim industrijama. Ove nedelje u Bugarskoj imamo priliku da vidimo kako stoje naši dronovi u poređenju sa onima iz privredno najrazvijenijih zemalja Evrope koji se koriste u odbrambenoj industriji. U julu sve nas iz PR-DC očekuje i na neki način ispunjenje studenskih snova, jer ćemo nastupiti i na najčuvenijem sajmu avijacije na svetu Farnborough International Airshow u Londonu, ističe Petrašinović.

Iz kompanije ističu da se prilikom svakog nastupa na inostranim sajmovima trude da što je više moguće promovišu Srbiju kao zemlju naprednih tehnologija. “I u Bugarskoj su mnogi učesnici istakli da su iznenadjeni tehnologijama koje koristimo u proizvodnji i činjenicom da su svi naši dronovi napravljeni u Srbiji. Upravo zbog toga su ovakve izložbe dragocene ne samo za našu kompaniju, već i za čitavu zemlju jer se širi glas o Srbiji kao centru visokih tehnologija i mašinskog inženjerstva”, rekao je Miloš Petrašinović.

PR-DC

Naredno mesto na kome će PR-DC predstaviti svoje dronove je sajam Eurosatory u Parizu, sredinom ovog meseca. Podsećamo, kompanija PR-DC je za nepune dve godine postojanja uspela da pomeri granice domaće proizvodnje bespilotnih letelica i pozicionira se kao apsolutni lider među privatnim kompanijama u ovoj oblasti. Ističe se i izuzetna saradnja sa univerzitetskom zajednicom, pa tako kompanija ima potpisane sporazume sa Mašinskim fakultetom i Saobraćajnim fakultetom Univerziteta u Beogradu o zajedničkim istraživanjima, učešćem na različitim projektima i sajmovima i prijemu studenata na stručnu praksu.

BONUS VIDEO: VENAC ZA ŽRTVE NATO: Na današnji dan 1999. godine na Varvarinskom mostu nastradalo 10 civila

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina