IGRE GLADI: Kako su svetski farmeri postali kolateralne žrtve sankcija uperenih protiv Rusije

R. V.

31. 05. 2022. u 14:28

ŽURBA za uvođenjem sankcija Rusiji i odlazak brojnih kompanija iz zemlje, nakon pokretanja vojne operacije u Ukrajini, učinjeni su sa specifičnom računicom: da se devastira ruska ekonomija. Međutim, u globalizovanom svetu gde je sve povezano sve akcije imaju posledice, prenosi "Raša Tudej".

ИГРЕ ГЛАДИ: Како су светски фармери постали колатералне жртве санкција уперених против Русије

Foto Tanjug

Rusija je jedan od vodećih svetskih izvoznika đubriva. Prema Institutu za đubrivo u SAD, u pogledu globalnog izvoznog tržišta, Rusija čini 23% amonijaka, 14% uree i 21% potaše, kao i 10% izvoza prerađenih fosfata.

Indeks cena đubriva Svetske banke porastao je za skoro 10% u prvom kvartalu 2022. godine, na najviši nivo u istoriji u nominalnom smislu. Povećanje prati prošlogodišnji porast od 80%. Prema projekcijama, cene će ove godine porasti za skoro 70 odsto pre nego što će pasti – verovatno – za dvanaest meseci.

Cene rastu više nego ikad

U aprilu je EU usvojila još jedan paket sankcija Moskvi koji je uključivao zabranu uvoza đubriva – plus, plovilima registrovanim pod ruskom zastavom zabranjen je ulazak u luke EU. „Odstupanja se odobravaju za poljoprivredne i prehrambene proizvode, humanitarnu pomoć i energetiku“, navodi blok.

Još u martu EU je sankcionisala još jednog važnog izvoznika đubriva zbog njegove uloge u ukrajinskom sukobu – Belorusiju. Potaš, jedan od glavnih sektora za trgovinu ove zemlje, već je bio pod sankcijama od 2021. godine, kada je EU odlučila da kazni Belorusiju zbog navodnih kršenja ljudskih prava i veštačkog stvaranja migrantske krize – navoda koje je Minsk negirao.

Foto N. Živanović

Uz poremećaj isporuke, od početka sukoba u Ukrajini, nekoliko velikih brodarskih kompanija, uključujući najveće svetske operatere kontejnerskih brodova – "A.P. Moller-Maersk A/S" i "Mediterranean Shipping Co." – obustavilo je usluge ruskim lukama. Kao odgovor, rusko Ministarstvo industrije i trgovine savetovalo je proizvođače đubriva da zaustave izvoz, navodeći kao razlog „sabotažu“ transporta.

Sve ovo je ozbiljno uticalo na cenu đubriva. Dr Brajan Bejker, predsednik Međunarodne federacije pokreta za organsku poljoprivredu (IFOAM) Severne Amerike, objasnio je tržišni mehanizam za "RT".

- Manji broj dobavljača u industriji dao im je veću tržišnu moć da određuju cene. Manje proizvodnih pogona udaljenih od polja na kojima je primenjeno đubrivo učinilo je tržište đubriva podložnijim poremećajima u lancu snabdevanja. Pandemija kovida 19 je već izazvala velike poremećaje u lancu snabdevanja pre sukoba između Rusije i Ukrajine - rekao je Brejker.

„Negativne posledice po svet“

Usred talasa sankcija Moskvi, Vašington je napravio izuzeće za ruska đubriva. Prema dokumentu koji je Ministarstvo finansija SAD objavilo u martu, transakcije sa đubrivima su dozvoljene. Godine 2021, SAD – treći najveći svetski uvoznik đubriva – kupile su od Rusije 1,28 milijardi dolara.

Ovaj korak, međutim, nije dovoljan da Amerikance poštedi skoka cena. Istraživači sa Univerziteta Ilinois i Državnog univerziteta u Ohaju posmatrali su efekat ukrajinskog sukoba i sledeća ograničenja koja su izazvala izvoz đubriva. Oni su istakli da SAD imaju snažnu domaću proizvodnju, tako da bi manje trpele zbog poremećaja u snabdevanju đubrivom.

- Međutim, američki farmeri će se verovatno suočiti sa višim cenama zbog globalne povezanosti globalne industrije đubriva - kaže se u istraživanju.

Ova studija je proučavala i Brazil, koji u velikoj meri zavisi od đubriva za svoju poljoprivredu i uvozi oko 85% supstanci koje koristi, a Rusija je među najvećim dobavljačima. Brazilski predsednik Žair Bolsonaro je u februaru posetio Moskvu i dogovorio isporuke đubriva, koje i dalje stižu u zemlju uprkos poteškoćama u vezi sa sankcijama.

Foto Tanjug/AP

- Nećemo stati na stranu - rekao je Bolsonaro, misleći na rusku vojnu operaciju u Ukrajini, dodavši: Za nas je pitanje đubriva sveto.

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE: Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja