TREBAĆE NAM 390 MILIONA EVRA ZA REZERVE GASA ZA ZIMU Vučić: "Očekujem drugačiji aranžman za gas za Rusijom"

Tanjug

26. 05. 2022. u 13:11

SRBIJI treba 380 do 390 miliona evra da bi obezbedila rezerve gasa za zimu, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić prilikom obilaska izgradnje obilaznice oko Beograda.

ТРЕБАЋЕ НАМ 390 МИЛИОНА ЕВРА ЗА РЕЗЕРВЕ ГАСА ЗА ЗИМУ Вучић: Очекујем другачији аранжман за гас за Русијом

Foto: Tanjug

- Leto je, pa je niža cena gasa - 900 dolara, a zimi će da dođe do bog zna - 5.000 dolara za 1.000 kubnih metara. Izračunajte puta 15 miliona kubnih metara gasa dnevno. Ko će to da plati? - zapitao se zabrinuto Vučić.

Dodao je da očekuje da će naša zemlja imati drugačiji aranžman za gas za Rusijom, ali da moramo da obezbedimo rezerve.

- Naši su kapaciteti napravljeni da mogu da prime pet miliona kubnih metara dnevno iz skladišta u Banatskom Dvoru. Sad ćemo da uradimo rekonstrukciju sa Rusima da podignemo na 6,7 miliona kubnih metara. Ako budemo uzeli, a moramo da uzmemo, u mađarskom skladištu, to je još pet miliona. Sa 11,7 miliona, i da nam neko iseče gas, mi možemo da preživimo, jer je to nekih 80 odsto naših realnih potreba - ocenio je predsednik Srbije.

Naglasio je da je za to potrebno mnogo ulaganja, jer je za rekonstrukciju cevi u Banatskom Dvoru potrebno 17 miliona evra.

- Ako računate da stavimo 300 miliona kubnih metara, sa trasportom i sa skladištenjem to je 380-390 miliona evra samo za gas. A da ne pričamo o nafti i svemu drugom - naveo je Vučić.

Naglasio je da se troškovi mere milijardama evra, kojih nema na tržištu kapitala.

- Odlična Litvanija je išla na 2,3 odsto, Rumunija na 5,3 procenta, govorim o kratkoročnim obveznicama. Dugoročne su išle na kamatnu stopu 6,2, ali moramo da se snađemo i da se obezbedimo za zimu - rekao je predsednik Srbije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

Novak Đoković dokazao je svima više puta da je najbolji teniser svih vremena. Dok pojedinci pokušavaju sve to da umanje i da ubace i Rodžera Federera u tu trku, srpski as nastavlja da dominira. Sada je jedan podatak pokazao koliko je on ispred svih, a to se nikako neće dopasti Rafaelu Nadalu i Karlosu Alkarazu.

04. 10. 2023. u 08:51

Komentari (0)

KAKVA SCENA: Ovo su delije uradile igračima Zvezde posle meča sa Jang bojsom (VIDEO)