DRŽAVA ĆE POMOĆI RADNICIMA FIJATA: Predsednik najavio - Na razgovoru sa premijerkom u ponedeljak ili utorak

Tanjug

15. 05. 2022. u 13:00

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će država pomoć radnicima Fijata i da će njihove predstavnike na razgovor u ponedeljak ili utorak primiti premijerka Ana Brnabić.

ДРЖАВА ЋЕ ПОМОЋИ РАДНИЦИМА ФИЈАТА: Председник најавио - На разговору са премијерком у понедељак или уторак

Foto promo

Gostujući na TV Prva Vučić je na pitanje šta će se dešavati sa radnicima Fijata koji su nezadovoljni zbog ponude kompanije da napuste fabriku ili odu da rade u inostranstvo, rekao da je Stelantis privatna firma i da on ne može njima da govori šta će da rade, ali da će država pomoći radnicima koji ne budu zadržani slično kao što je pomogla radnicima Geoksa - da dobiju drugi posao.

- Potpisali smo ugovor i subvencionisaćemo proizvodnju električnog modela da bi zaštitili Kragujevac i radnike Fijata, novi model će biti mnogo uspešniji od 500 L i ovaj novi ugovor biće 100 puta povoljniji nego prethodni ugovor - naveo je Vučić.

Poručio je da će država gledati na koji način može da pomogne radnicima Fijata, da suštinski obavezu nema, ali da država tako pomaže ne samo radnicima već i sebi.

On je naveo da je od 1.100 radnika Geoksa, koji je napustio Srbiju, njih 500 dobilo posao u Teklasu posredstvom države, dok je ostalih nekoliko stotina dobilo posao u nemačkoj kompaniji.

- I svi imaju značajno veće plate nego u Geoksu, kao što će i u fabrici električnog fijata biti veće nego kada su proizvodili 500 L - naveo je Vučić.

Kaže da je zaprepašćen pisanjem pojedinih medija kada je reč o Fijatu, pošto radnici imaju pravo da budu zabrinuti i da traže pomoć, iako to nema veze sa kapitalizmom.

- Ali, da vam to rade mediji koji znaju da ne živimo u socijalističkom samoupravljanju... Smisao je da postoji tranzicioni period. Stelantis će zadržati dve trećine ili tri četvrtine radnika, zavisi od Stelantisa, njih će da plaćaju, ali neće da gube novac u te dve godine na ostalima. Pomoći ćemo kao što smo pomogli radnike Geoska i uvek ćemo da razgovaramo. U ponedeljak ili utorak će ih primiti Brnbić da vidimo šta država može dodatno da pomogne, ministarka Darija ih je već primila - naveo je Vučić.

Dodaje da nema sumnje da će Stelantis ispuniti svoje obaveze po pitanu proizvodnje automobila i zadržavanja određenog broja radnika.

Vučić je napomenuo da svakako deo radnika mora da ode u inostranstvo na obuku, kao što je to bio slučaj u gotovo svim ostalim novim fabrikama u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

SVI ŽELE LETOVANJE NA TIRKIZNOJ OBALI: Kemer vam donosi prelepu boju mora i hotel koji nosi ime te najlepše nijanse plave