KONTROLA NA KLIK: Vlada Švajcarske donirala Ministarstvu privrede softver za nadzor preduzeća

Novosti online

13. 05. 2022. u 14:37

Nadzor svih javnih preduzeća u Srbiji će se od 1. januara 2023. godine sprovoditi putem softvera razvijenog na inicijativu Ministarstva privrede u okviru Projekta "Reforma lokalnih javnih finansija II" (RELOF 2) koji podržava Vlada Švajcarske. Ugovor o donaciji Informacione platforme potpisali su Anđelka Atanacković, ministarka privrede i Urs Šmid, ambasador Švajcarske Konfederacije u Srbiji.

КОНТРОЛА НА КЛИК: Влада Швајцарске донирала Министарству привреде софтвер за надзор предузећа

Arhiva

- Informaciona platforma omogućava nov način nadzora i izveštavanja, najpre lokalnih javnih preduzeća prema svojim osnivačima, a potom i lokalnih samouprava prema Ministarstvu - rekla je Atanasković.

Prema njenim rečima, ovaj softver omogućava brze i kvalitetne analize poslovanja javnih preduzeća, što će služiti kao dobra osnova za donošenje adekvatnih i pravovremenih odluka.

- Informacionom platformom i prelaskom na elektronski sistem izveštavanja prati se opredeljenje Vlade u oblasti digitalizacije i informacione transformacije. Cilj Ministarstva privrede je da se kroz modernizaciju i digitalizaciju procesa planiranja i izveštavanja olakša poslovanje i unapredi proces planiranja i donošenja odluka javnih preduzeća, a samim tim pomogne građanima, jer usluge koje pružaju javna preduzeća direktno utiču na kvalitet života i razvoj privrede. Takođe, informaciona platforma je jedan od koraka na putu unapređenja korporativnog upravljanja koji će doprineti boljem praćenju, izveštavanju i odgovornosti za rezultate poslovanja javnih preduzeća - naglasila je ministarka.

Softver podržava precizno planiranje i izveštavanje o izvršenju aktivnosti javnih preduzeća i njihovih budžeta, kontrolu troškova, poboljšanje vidljivosti i dostupnosti informacija o poslovanju.

Vlada Švajcarske je putem Projekta Reforma lokalnih finansija II u Srbiji (RELOF2) za potrebe Ministarstva privrede donirala softver kojim se digitalizuje proces nadzora nad javnim preduzećima. U saradnji sa Ministarstvom, RELOF2 je sproveo i obuke i mentoring podšku za korisnike budućeg softvera u gradskim i opštinskim uprava i lokalnim javnim preduzećima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)