I HRVATSKA ŽELI IZUZEĆE: Naše zapadne komšije traže od Brisela da se pridruže Mađarskoj i Slovačkoj oko odricanja od ruskih energenata

Jurica KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

06. 05. 2022. u 19:13

Hrvatska, na mala vrata, takođe traži izuzeće od embarga za rusku naftu. Ne dogodi li se to u pitanje će doći rad jedine preostale rafinerije, one u Rijeci. Sisak je ionako zatvorio vrata, a ako Hrvati više ne budu dobijali rusku naftu i gas sledeća zima mogla bi da bude najgora ikada.

И ХРВАТСКА ЖЕЛИ ИЗУЗЕЋЕ: Наше западне комшије траже од Брисела да се придруже Мађарској и Словачкој око одрицања од руских енергената

Foto Shutterstock

Sada se na diplomatskom planu, iza kulisa, u Briselu lobira da se Hrvatska stavi uz bok Mađarske i Slovačke za koju bi vredeli drugi uslovi za embargo u odnosu na ostale članice EU. Traži se da se Hrvatskoj i sledeće godine omogući uvoz takozvanog vakuum-ulja za gas, sirovine bez koje nije moguće proizvoditi dizel. Rafinerija "Ine" u Rijeci upravo to treba, a na drugim tržištima tu sirovinu nije lako nabaviti.

Procene su da bi potpunim embargom došlo do velikih teškoća za Hrvatsku, a da bi cena dizela skočila do neba. Već sada Hrvati plaćaju za kvalitetniji dizel gotovo dva evra, a ako se zatvori rusko tržište na jesen bi mogla da sledi katastrofa. "Optimistička procena je da će tada litar dizela koštati tri evra", procenjuje Davor Štern, bivši direktor "Ine".

Hrvati će i te kako osetiti i krizu sa gasom, a problemi neće zaobići ni industriju ni građane. Ruski gas omogućavao je nesmetan rad petrohemije iz Kutine, koja je najveći proizvođač veštačkog đubriva. Već sada se najavljuju restrikcije, a onda će posledice da osete i poljoprivrednici. Cena gasa za domaćinstva je porasla "na papiru" u proseku 16 odsto, ali mnogi se žale da su dobili daleko veće račune.

Iako je Hrvatska tvrdila da nije tačna evropska analiza da će nestašica ruskog gasa teško pogoditi Hrvatsku, pokazalo se da je prognoza Evropske mreže distributera gasa ipak tačna. Ni LNG terminal ne može da spase Hrvate, jer su Mađari već ionako unapred kupili najveće količine tečnog gasa. Pada i domaća proizvodnja gasa, a distributeri u ovom času ne žele da pune skladišta jer su cene izuzetno velike. Jedino podzemno skladište gasa u Hrvatskoj, pedeset kilometara od Zagreba, gotovo je prazno, a treba više od dva meseca da se napuni. Tako je teško za očekivati da će Hrvatska mirno dočekati novu zimu, pogotovo ako se u potpunosti odrekne ruskog gasa.

Građane očito neće da spase ni energetski dodatak koji se sada daje najugroženijima, pre svega penzionerima. Cene gasa i nafte nezadrživo jurišaju u nebo, a Hrvatska u ovom trenutku plaća cenu benzina i gasa po rekordno visokim cenama, čak i za najrazvijenije evropske države.

PROPAST

SPLITSKI "Brodosplit", jedno od najvećih hrvatskih brodogradilišta, traži predstečaj, a proizvodnja je dobrim delom zaustavljena jer nisu zbog embarga dobili kredit ruske banke VTB. To veliko preduzeće koje zapošljava 4.000 ljudi tako je prva žrtva u Hrvatskoj zbog evropskih sankcija Rusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri