RASTU CENE KARATA, ALI I BROJ PUTNIKA: Dramatično poskupljenje goriva uticalo i na porast troškova avio-putovanja

J. Subin

03. 05. 2022. u 10:00

MNOGE daleke ali i destinacije u regionu otvorile su svoja vrata za turiste iz naše zemlje. To je, posle dve godine, ponovo "probudilo" avio-saobraćaj, i otovorilo neke nove putne pravce.

РАСТУ ЦЕНЕ КАРАТА, АЛИ И БРОЈ ПУТНИКА: Драматично поскупљење горива утицало и на пораст трошкова авио-путовања

Foto AP

Ipak, u odnosu na pre dve godine, korona, ali i rat u Ukrajini, doneo je i nove cene avio-karata. Dramatično poskupljenje goriva moralo je da utiče i na koštanje karata.

I dok su građani taman planirali da ovo leto "bezbrižno" krenu na svoja putovanja, jer je i korona "predahnula", gotovo svakodnevno ih "ohladi" cena smeštaja na destinacijama, ali i prevoza. I ne samo autobuskog i automobilskog, već i avio.

Kako nam je ispričao Boško Rupić, direktor za komercijalu i strategiju "Er Srbije", kada posmatramo period od prethodnih nekoliko godina, cena avio-goriva beleži rekordne vrednosti. Tako, u odnosu na prošlo leto, gorivo je poskupelo za više nego dvostruko.

- Prema zvaničnim podacima Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA), 14. aprila ove godine cena avio-goriva na evropskom nivou bila je viša za čak 126 odsto u odnosu na isti period 2021. - kazao nam je Rupić. - Ako posmatramo nedeljni trend kretanja cene avio-goriva, isto na nivou Evrope, za samo sedam dana poskupelo je 8,7 odsto. Kako je najveći udeo u troškovima u organizaciji jednog leta avionom čini upravo avio-gorivo, logična posledica je da dolazi i do uvećanja cene karte.

Tokom aprila, tačnije za uskršnje i prvomajske praznike, najtraženiji su bili čarteri za Egipat, ali i Barselonu i Italiju. Kako kaže naš sagovornik, čarter-sezona je počela i samo u aprilu je bilo 30 letova za Hurgadu, što je do sada nezabeleženo.

- Cene čarter-letova nesporno su više u odnosu na prethodne godine, pre svega zbog doplata na ime rasta cene avio-goriva - objašnjava naš sagovornik. -

Da li će cene dalje rasti u najvećoj meri zavisi upravo od kretanja cena avio-goriva na kraći i srednji rok. Uprkos svim faktorima, trenutni nivo rezervisanosti naših kapaciteta pokazuje nam da su turisti i dalje spremni da putuju. Otvaramo i nove destinacije u redovnom saobraćaju, do kojih se sada može doći direktnim letovima.

Španija je trenutno veliki hit. Tražnja za destinacijama u regionu je tradicionalno dobra i očekujemo da će kao i prethodne godine veliki broj putnika biti usmeren i ka Jadranskoj obali.

Foto Tanjug

PRATIMO SVETSKE TRENDOVE

PREMA rečima Rupića, kretanje cene avio-goriva u Srbiji prati svetske trendove. Kada je početkom 2020. godine došlo do pandemije virusa korona, cene goriva su zabeležile ogroman rast, usled smanjene proizvodnje. Godinu dana kasnije, one su se stabilizovale. Sada, tačno godinu dana posle, u okolnostima krize na istoku Evrope, opet dolazi do rekordnog rasta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna