MINISTAR MALI: Juče izdato sedam miliona računa na novom modelu e-fiskalizacije

Novosti onlajn

01. 05. 2022. u 14:32

VIŠE od sedam miliona računa izdato je juče na novom modelu e-fiskalizacije, a posebno nam je drago što građani počinju da koriste mogućnost skreniranja QR kodova, tako da svakog minuta imamo više desetina skeniranih računa, čime se proverava njihova ispravnost - napisao je ministar Siniša Mali na svom Instagramu.

МИНИСТАР МАЛИ: Јуче издато седам милиона рачуна на новом моделу е-фискализације

Foto: Instagram/mali_sinisa

➡️Novi model e-fiskalizacije podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja, a u skladu sa tim potrebno je da od danas, nedelje 1. maja, svi obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa zakonom.

➡️Prednosti koje donosi novi sistem su brojne, i za državu, i za privredu i za građane, jer se na taj način suzbija nelojalna konkurencija i omogućava efikasnija borba protiv sive ekonomije, olakšava poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent. Naime, ukida se trošak fiskalizacije/defiskalizacije kasa, godišnjih servisa fiskalnih uređaja, nestaje trošak kupovine i skladištenja takozvanih kontrolnih traka, ukida se pretplata kod mobilnih provajdera za GPRS.

➡️Ono što je važno za građane jeste upravo da novi model fiskalizacije predviđa postojanje QR koda na svakom fiskalnom isečku, čime kupci, odnosno korisnici usluga, mogu da provere da li je račun izdat u skladu sa zakonom i čijim skeniranjem mobilnim telefonom kupac uspostavlja vezu sa Poreskom upravom i dobija informacije da li je njegov račun original, da li je prosleđen u PU ili ne. Tako je svaki kupac ujedno i kontrolor fiskalnih računa što povećava mogućnost otkrivanja svih koji falsifikuju fiskalne račune - napisao je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)