ZATVORENO 129 MENJAČNICA: Pojačana kontrola Centralne banke

B. Ca.

18. 03. 2022. u 13:55

BROJ zatvorenih menjačnica u Srbiji popeo se danas na 129. Ova menjačka mesta ostaće pod ključem do 30 dana, jer je u u pojačanoj kontroli Narodne banke Srbije poslednjih dana, utvrđeno da su imale nepravilnosti u poslovanju.

ЗАТВОРЕНО 129 МЕЊАЧНИЦА: Појачана контрола Централне банке

Foto K. Mihajlović

Kako u NBS kažu, u cilju zaštite interesa građana od početka međunarodne krize pojačan je broj neposrednih kontrola menjačnica, sa akcentom na proveru da li ima nepravilnosti u formiranju i primeni kupovnog i prodajnog kursa za efektivu i naplaćivanje provizije.

- Dopuna Odluke o bližim uslovima i načinu kontrole menjačkog poslovanja, stupila je na snagu 16. marta, a njom je propisano da u postupku kontrole možemo doneti rešenje o privremenom oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova na svim menjačkim mestima u periodu do 30 dana, ukoliko ovlašćeni menjač ne ispunjava uslove za obavljanje menjačkih poslova, odnosno postupa suprotno odredbama zakona ili propisa - kaću u NBS. - Prodajni kurs u menjačnicama za evro ne može biti viši od zvaničnog srednjeg kursa važećeg na taj dan za više od 1,25 odsto, a kupovni kurs ne može biti niži za više od 1,25 odsto.

Prema Zakonu o deviznom poslovanju za menjačnice koje ne postupaju u skladu sa propisima NBS propisana prekršajna odgovornost i to za pravno lice predviđena je novčana kazna od 100.000 do 2.000.000 dinara, a za preduzetnika novčana kazna od 10.000 do 500.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)