PŠENICE I ZA NAS I ZA KOMŠIJE: Nadležni poručuju da će naša zemlja izaći u susret zahtevima država u regionu

J. Su.

17. 03. 2022. u 08:15

SRBIJA će izaći u susret zahtevima zemalja u regionu za povećanim uvozom brašna i ulja, sve dok to ne ugrožava potrebe domaćeg tržišta. Zemlje u regionu tražile su od Srbije mnogo veće količine ulja i brašna od ranije ugovorenih. Plaše se za budućnost i to nije kritika. Oni žele da obezbede svoj narod.

ПШЕНИЦЕ И ЗА НАС И ЗА КОМШИЈЕ: Надлежни поручују да ће наша земља изаћи у сусрет захтевима држава у региону

Foto Tanjug

Ovo je juče izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Novom Sadu. Kako je rekao, onoliko koliko je ugovoreno i koliko smatramo da možemo da damo, a da ne ugrozimo potrebe domaćeg stanovništva. To se najpre odnosi na članice Otvorenog Balkana, a onda na Crnu Goru i BiH.

- To su nam prvi susedi i o njima moramo da brinemo, i to ćemo da uradimo - kazao je Vučić.

- Komplikuju se stvari oko izvoza hrane, jer je očigledno da će biti velikih nedostataka, bez obzira na cenu na svetskom tržištu. U Srbiji će biti dovoljno hrane, jer imamo i više nego što nam treba, ali se mora rasporediti i u region, da ne bi bilo prelivanja, zbog toga što nema dovoljno hleba, brašna kukuruznog ili pšeničnog i ulja.

I ministarka trgovine Tatjana Matić objasnila je juče da su Robne rezerve pune, a da je srpsko tržište dobro snabdeveno. Da će vlada, ukoliko bude potrebno, produžiti ograničenje cena, koje po važećim uredbama traje do početka maja.

- Kada govorimo o Robnim rezervama, one su pune - istakla je Matićeve.

- Već se dva puta reagovalo, sa pozajmicom brašna odnosno pšenice, prvo je bilo 20.000 i 30.000 tona, što je išlo ka mlinarima i pekarima. Reagovali smo zbog cene hleba i kako bi snabdevenost tržišta bila dobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a