U SRBIJI BEZ NESTAŠICA I POSKUPLJENJA: Ministar Mali o efektima mera Vlade za ublažavanje posledica nove ekonomske krize

E. B. T.

14. 03. 2022. u 07:23

NEĆE biti nestašice ni hrane niti energenata u Srbiji. Cene osnovnih životnih namirnica, kako je previđeno Vladinom Uredbom, ostaju iste i u narednom periodu.

У СРБИЈИ БЕЗ НЕСТАШИЦА И ПОСКУПЉЕЊА: Министар Мали о ефектима мера Владе за ублажавање последица нове економске кризе

Foto Tanjug

Do kraja zimske sezone, za građane neće poskupljivati struja i gas, a gorivo je upola jeftinije nego u pojedinim evropskim zemljama.

Ovo je juče istakao ministar finansija Siniša Mali i naveo da Srbija trenutno na računu ima 150,4 milijarde dinara, što je dovoljno novca da reaguje ukoliko bude bilo potrebno.

Državi je, kako naglašava, važno da zaštiti privredu i stanovništvo i održi životni standard.

- Ekonomska situacija u Evropi je teška, ali se Srbija i sa ovom krizom, izazvanom ratom u Ukrajini, dobro bori - ocenio je Mali za TV Prva. - Imamo dovoljno rezervi hrane, neće biti nestašice. Država je na vreme obezbedila dovoljne količine soli, šećera, mleka u prahu, pšenice, kukuruza. Rafovi u prodavnicama su puni, nema razloga za paniku.

On je naglasio da je cena struje u Srbiji i dalje među najnižima u Evropi. S druge strane, kako navodi, firme u pojedinim zemljama EU obustavljaju rad zbog poskupljenja električne energije koja je na tom tržištu otišla u nebesa, kao što je to učinila jedna čeličana u Nemačkoj.

- Cena struje za građane se nije menjala i ostaće ista do kraja zimske sezone, dok je za privredu malo otišla gore - rekao je Mali.

- Izdvajamo dodatna sredstva da nabavimo dovoljno gasa, jer ga trošimo više nego ikada zbog razvoja naše ekonomije.

Foto Tanjug

Govoreći o gorivu, ministar je ukazao da država i tu štiti građane od tekuće krize.

Podsetio je da je cena evrodizela u Srbiji 187 dinara po litru, a bezolovnog benzina 176, odnosno oko jedan i po evro, dok je u drugim evropskim državam premašila tri i po evra.

- To znači da je gorivo u našoj zemlji više nego upola jeftinije - naglasio je Mali.

- Nema nikakvih problema sa funkcionisanjem NIS-a u Srbiji. Rafinerija radi sa 100 odsto kapaciteta i, kao što vidite, na pumpama ima goriva.

On je istakao da se država bori da obezbedi građanima sve što im je potrebno i da ponovo, kao i za vreme pandemije, najveći deo tereta krize preuzima na sebe. Važno je, kako navodi, da nastavimo da vodimo računa o svakom dinaru i pomognemo privredi kako bismo ublažili izazove krize.

NEMA PROMENE KURSA

NAŠA država uprkos krizi uspeva da održi kurs dinara koji se neće menjati u budćnosti, jer je to najvažniji instrument da inflacija bude pod kontrolom i da obezbedimo građanima sve što im je neophodno - istakao je ministar Mali. - Promena kursa može da izazove negativne posledice odnosno da se ta inflatorna očekivanja preliju na druge delatnosti. Ova Vlada neće dozvoliti ono što se dogodilo u periodu od 2008. do 2012. godine da kurs sa 75 skoči na 120 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati