SINIŠA MALI U JUTARNJEM PROGRAMU: "Cene namirnica se neće menjati, nema nestašica na pumpama"

Novosti online

13. 03. 2022. u 10:22

MINISTAR finansija Siniša Mali gostovao je u Jutru na Prvoj, gde je govorio o svim aktuelnim ekonomskim temama iz zemlje i sveta.

СИНИША МАЛИ У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ: Цене намирница се неће мењати, нема несташица на пумпама

Foto: Printscreen/Prva

Ministar Mali je rekao na početku obraćanja da je primetio koliko opozicioni kandidat Zdravko Ponoš pominje Aleksandra Vučića, što potvrđuje njegovu opsednutost predsednikom.

- On je potvrdio da se u Srebrenici desio genocid. To je tako - rekao je Mali.

Ministar se potom vratio na glavnu temu, ekonomsku krizu, i rekao da je situacija izuzetno teška u celom svetu.

- Litar goriva ide preko tri evra u EU, u SAD istorijski nivo od 4 dolara. Čeličane se zatvaraju u Nemačkoj, pošto proizvodnja nije rentabilna - ističe ministar.

Mali je podsetio da je Srbija pokazala svoju snagu tokom krize izazvane pandemijom.

- Mi i ove godine podržavamo naše građane i preduzeća. Ta garantna šema i dalje traje. I da vas podsetim da smo isplatili 10.000 dinara svima zaposlenim u zdravstvu, zatim 20.000 dinara penzionerima i 100 evra mladima. Naša politika je uvek bila povećanje plata i penzija u realnom iznosu - naveo je on.

Foto: Prinscreen/Prva

Ministar finansija je rekao da su robne rezerve popunjene, i da nema potrebe za brigom.

- Svi mi moramo da razumemo u kakvoj se situaciji nalazimo. Mi smo tokom pandemije definisali mere koje su pomogle našu privredu, i bili smo šampioni rasta. I sada govorimo šta je istina, Srbija se bori i boriće se bolje nego mnogi drugi - istakao je on.

Siniša Mali je rekao da nestašica nema, i da nema bilo kakve potrebe za panikom.

- Apsolutno svega kada su prehrambeni proizvodi u pitanju. Ono što je važno i da nema nestašica na pumpama, cene su oko 1.5 evro, više nego duplo jeftinije nego u drugim zemljama Evrope. Vidite da se borimo da građanima obezbedimo sve što treba - kaže ministar.

On kaže da država pokazuje brigu za građane i snagu naših javnih finansija.

- Mi u ovom trenutku imamo 150.4 milijarde dinara na računu. Vodimo računa o građanima. Evo vidite koliko su skočile cene struje u svetu, kod nas neće skočiti nimalo. Imamo i gas. Mi nikada više gasa ne trošimo nego danas. Mreža je razvijena, imamo i elektrane u Pančevu i Beogradu koje rade na gas. Imamo ga dovoljno, i ni na koji način građani nisu osetili ovaj skok dramatičnih cena - ističe Mali.

Ministar finansija je kazao da država pokazuje i da ume da sluša, i da reaguje.

- Imamo samo blago povećanje cena na pumpama. Zamrznute su i cene hrane, i neće se menjati u narednom periodu. Opet kažem, teret krize preuzela je država na sebe. Cene osnovnih životnih namirnica se neće menjati. Šta će biti u budućnosti ne znamo, ali svakog dana i sata pratimo sve što se dešava - rekao je on.

Siniša Mali je dodao i da je kurs dinara stabilan, i da je to jedan od najvažnijih faktora.

- To može izazvati negativne posledice, i nećemo dozvoliti da se menja. Kurs je stabilan, nije se menjao, niti će se menjati. Nećemo se ponašati neodgovorno kao oni koji su nekada bile na vlasti, kada je evro otišao sa 80 na 120 dinara. Dinar je stabilan, kurs je stabilan. Svega imamo što je neophodno. Da je lako - nije, ali se borimo - ističe ministar.

On kaže i da je udeo javnog duga u BDP-u 51.8 odsto, i da država nema nikakav problem u funkcionisanju.

- Ono što je posledica rata su poremećaji na međunarodnom tržištu kapitala, ali to su problemi sa kojima se suočava svaka zemlja na planeti. Ja bih rekao da se Srbija nosi bolje nego većina zemalja sa time, i imamo kapaciteta da tako i nastavimo - dodao je Mali.

Ministar finansija je rekao da apsolutno neće biti promena po pitanju pronatalnih mera i drugih vidova pomoći države.

- Svaka majka koja je rodila dete posle 1. januara ove godine, bilo da je prvo, drugo, treće, koje god, ima pravo da dobije poklon od 20.000 evra za kupovinu prvog stana ili kuće. Od toga ne odustajemo, imamo novca za to. Mi ne odustajemo ni od ovih razvojnih projekata. Država je spremna da preuzme teret krize na sebe. Garant toga je činjenica da smo ispunili sve što je obećano - kazao je on.

Mali je rekao da ima razgovore sa predstavnicima NIS-a, i da sve za sada funkcioniše normalno.

Foto: Prinscreen/Prva

 

- Držimo otvorenu liniju komunikacije, i u ovom trenutku nemamo nikakvih problema sa funkcionisanjem NIS-a u Srbiji - objasnio je ministar.

Siniša Mali je otkrio i da li ga brine trenutna kriza izazvana ratom u Ukrajini.

- Imali ste zdravstvenu krizu, kovid 19, zatim sada rat. Nikada se u istoriji sveta ovako teška kriza nije desila, sa ogromnim potencijalnim posledicama po sve građane. Mi ćemo voditi odgovornu ekonomsku politiku, i brinućemo i o građanima i o privredi. Za mene su najvažniji mir i stabilnost, to je upravo politika za koju se zalaže predsednik Vučić, da ne budemo pioni u igri velikih sila, već da se zaštitimo od negativnih pritisaka i posledica krize - istakao je on.

Ministar je potom prokomentarisao i najave predstavnika opozicije da bi ukinuli zdravstvene doprinose.

- Nije baš Ponoš imao argumenata. Smatram da je to velika greška i avanturizam. Samo da objasnim - ukidanje doprinosa za zdravstvo je rupa u budžetu od 330 milijardi dinara. U doba ove pandemije i ogromnih pritisaka na zdravstveni sistem, kada je potrebno obezbediti i lekove i opremu, to je potpuno besmisleno - rekao je Mali.

On kaže i da bi najave podizanja PDV-a, što predlaže opozicija u slučaju ukidanja zdravstvenih doprinosa, ubilo privredni rast, i da bi dovelo do povećanje svih cena.

- Ja taj avanturizam u nedostatku pametnih ideja ne mogu da prihvatim. To ste videli i u Crnoj Gori. Pokušavamo da budemo odgovorni. Mi smo šampioni po rastu u Evropi, gradimo i radimo više nego ikada. Za avanturizam nikada nisam - zaključio je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)