BEZ GASA I NAFTE IZ SIBIRA EVROPA IDE U HAOS: Najveća energetska kriza od Drugog svetskog rata, Srbija ima nafte za trećinu potreba

B. Ca.

10. 03. 2022. u 09:37

ŠTO rat duže traje, to je sve neizvesnija energetska sudbina Evrope, pa i Srbije. Posle zabrane uvoza gasa iz Rusije u SAD, sve su glasnije slutnje da bi i EU pod pritiskom Amerike mogla da stopira ruski gas. To bi, kako kažu stručnjaci, izazvalo nesagledive posledice po privredu u svetu. Iako bi u tom najgorem scenariju postojala alternativa da uvezemo gas iz EU i Irana, mnogima ne bi odgovaralo, jer je jedino izvesno da bi energenti koštali mnogo više. Usledilo bi zatvaranje mnogih firmi, kolaps ekonomije, inflacija...

БЕЗ ГАСА И НАФТЕ ИЗ СИБИРА ЕВРОПА ИДЕ У ХАОС: Највећа енергетска криза од Другог светског рата, Србија има нафте за трећину потреба

Foto AP

Prema rečima prof. dr Miluna Babića, člana Akademije inženjerskih nauka Srbije, ovo je sedma energetska kriza od Drugog svetskog rata i najozbiljnija do sada:

- Dok Amerika uvođenjem ovih energetskih sankcija neće ugroziti svoju privredu, Evropu bi to ozbiljno poremetilo. Nemačka je, recimo, potpuno zavisna od ruskog gasa, a prelazak na obnovljive izvore energije ne može da se desi preko noći. To bi moglo da se dogodi tek za 15 godina. Nemačka je pogasila dosta svojih nuklearnih elektrana. Druge zemlje EU su mnogo manje zavisne od ruskog gasa. Uveren sam da bi i za Rusiju u EU prekid isporuke gasa bila gotovo bezizlazna situacija i da do toga neće doći. Takva opcija bi značila manjak energije, mnogo hladnih stanova, mnogo besnih ljudi.

Prema podacima Energetskog bilansa Srbije za ovu godinu, naša ukupna potrošnja gasa je oko tri milijarde kubnih metara. Od toga, Srbija proizvodi oko 318 miliona kubnih metara, a uvozi oko 2,9 milijardi kubnih metara. Prema rečima Ljubinka Savića, savetnika za energetiku u PKS, možemo da proizvdemo i oko četvrtine svojih potreba za sirovom naftom. Godišnja potrošnja Srbije je oko 3,5 miliona tona.

Ako bi Rusi zavrnuli slavinu za EU, mi bismo imali gas, samo pod uslovom da Evropa ne zabrani transport balkanskim tokom.

- Postoji pravac snabdevanja iz Mađarske gasom iz EU, ali pitanje je da li bi ga oni dali nama, jer bi svakako prvo gledali da zadovolje svoje potrebe - kaže Savić. - Ta cena bi bila mnogo veća od ove koju trenuto plaćamo i koju bi u perspektivi plaćali, ako transport ide cevovodom preko Bugarske.

CENA DESETOSTRUKO MANjA

DNEVNA potrošnja gasa u Srbiji je između 10 i 11 miliona metara kubnih gasa - kaže Savić. - Od toga 60 odsto plaćamo po ceni od 270 dinara na 1.000 kubnih metara. Deo onoga što nedostaje dolazi iz skladišta u Banatskom Dvoru, a manji nedostajući deo uvozimo sa slobodnog tržišta. Do juna Srbija tako ima deset puta nižu cenu gasa, od 270 dolara za hiljadu kubika, dok je ovih dana na berzama premašila 3.000 dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)