SAVEZ RAČUNOVOĐA PODRŽAVA ZAKON O FISKALIZACIJI: Do 1. maja svi prelaze na novi model

Novosti online

02. 02. 2022. u 15:06

SAVEZ računovođa i revizora Srbije, kao asocijacija profesionalnih računovođa, punopravna članica Međunarodne federacije računovođa, Evropske asocijacije računovođe, Odbora za Međunarodne računovodstvene standarde i Federacije profesionalnih računovođa Jugoistočne Evrope, apsolutno podržava donošenje i skoru primenu Zakona o fiskalizaciji i Zakona o e-fakturama, koji će doprineti efikasnijem fiskalnom sistemu u Republici Srbiji, kao i Zakona o računovodstvu.

САВЕЗ РАЧУНОВОЂА ПОДРЖАВА ЗАКОН О ФИСКАЛИЗАЦИЈИ: До 1. маја сви прелазе на нови модел

Foto Privatna arhiva

- Savez računovođa i revizora Srbije ističe da su profesionalne računovođe, kao članovi saveza, važan partner obveznicima fiskalizacije kada je reč o prelasku na novi model, a pre svega kao podrška pri prijavi poslovnih prostora, zatim prilikom prijave za subvencije, koja je nedavno završena, i prilikom upita za bezbednosni element koji daje Poreska uprava.

Savez poziva svoje članstvo da nastavi da aktivno pomaže svojim klijentima oko uključivanja u novi model e-fiskalizacije, kao i da ih podstiče da što pre pređu na novi model, te da ne čekaju poslednji rok.

Savez računovođa i revizora smatra da obveznici fiskalizacije imaju dovoljno vremena da se prilagode i pređu na novi model e-fiskalizacije, a pogotovo imajući u vidu da je primena Zakona o fiskalizaciji već jednom pomerena, baš kao i primena Zakona o e-fakturama. U prilog tome govori i podatak da je već 130.000 obveznika fiskalizacije prijavilo lokacije poslovnog prostora, a 124.000 obveznika se prijavilo za državnu subvenciju za nabavku fiskalnih uređaja.

Podsećamo da je Zakonom o fiskalizaciji predviđena potpuna fleksibilnost sistema, koji podrazumeva da korisnici kao fiskalni uređaj mogu da koriste, između ostalog, tablete, računare i mobilne telefone. Prema tome, obveznici fiskalizacije nisu limitirani isključivo nabavkom novog fiskalnog uređaja.

U vezi sa prethodno navedenim, podsećamo da je u skladu sa odredbama novog Zakona o fiskalizaciji, Poreska uprava do sada odobrila više od 120 elemenata fiskalnog uređaja, dok je po odredbama prethodnog zakona saglasnost Vlade za proizvodnju i prodaju fiskalnih kasa imalo tek 15-ak proizvođača.

U tom smislu, smatramo da za proces digitalizacije poslovanja privrednih subjekata u Republici Srbiji nije potrebno dodatno odlaganje i da je ostavljeno sasvim dovoljno vremena do 1. maja, do kada svi treba da pređu na nove modele.

Što se tiče Zakona o računovodstvu, smatramo da je prelazni rok od tri godine bio sasvim dovoljan, te da su pružaoci računovodstvenih usluga imali dovoljno vremena da se prilagode, posebno ako imamo u vidu da na tržištu Republike Srbije sada imamo više desetina hiljada profesionalnih računovođa sa odgovarajućim profesionalnim zvanjem.

SRRS je profesionalna asocijacija u Republici Srbiji, koja okuplja više desetina hiljada profesionalnih računovođa - članova iz različitih segmenata. Profesionalna zvanja stečena kod Saveza se priznaju u svetu.

Savez RR Srbije je od 1997. godine punopravni član Međunarodne federacije računovođa (IFAC), a od 2013. godine Evropske asocijacije računovođa (Accountancy Europe), zatim i Mediteranske federacije računovođa, Odbora za Međunarodne računovodstvene standarde, Federacije profesionalnih računovođa jugoistočne Evrope.

Od svog osnivanja 1955, aktivno je radio na razvoju računovodstvene profesije, obrazovanju i usavršavanju profesionalnih računovođa - članova i harmonizaciji nacionalne profesionalne računovodstvene regulative sa najboljom praksom razvijenijih zemalja. Savez računovođa i revizora Srbije je i pravni sledbenik Savez računovođa i revizora Jugoslavije - navodi se u saopštenju. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)