MANJI NAMET NA PLATE: Nova poreska pravila, već od 1. marta, olakšaće poslovanje i startap preduzećima

S. BULATOVIĆ

10. 01. 2022. u 08:51

SRBIJA i poreskom politikom pokušava da u zemlji zadrži kvalifikovanu radnu snagu.

МАЊИ НАМЕТ НА ПЛАТЕ: Нова пореска правила, већ од 1. марта, олакшаће пословање и стартап предузећима

Foto shutterstock

Nova pravila, koja će se primenjivati od ove godine, polako utiru put okretanju ka ekonomiji zasnovanoj na znanju. Efekte bi trebalo da počnu da osećaju i inovatvna startap preduzeća.

Od 1. marta, zahvaljujući nedavnim zakonskim izmenama, i dalje će važiti poreske olakšice za radnike angažovane na poslovima istraživanja i razvoja. Poslodavci će na njihove zarade plaćati čak 70 odsto niže poreze i doprinose. Novina je što ovog puta oslobođenje nije vremenski ograničeno.

- Država je preuzela teret za PIO doprinose - pojašnjava Svetislav Kostić, poreski ekspert i profesor Pravnog fakulteta.

- To je izuzetno značajna olakšica. Prvog dana marta, pa do kraja naredne godine, poslodavci mogu da angažuju dotad nezaposlene uz poreske olakšice. Ako takvom radniku, a verovatno će najbrojniji biti mladi, da platu do 76.500 dinara bruto jedan iznosa, imaće 70 odsto oslobođenja poreza i doprinosa i to do kraja 2024. godine. Tako će poslodavca plata od 50.000 dinara koštati koliko ga u normalnim uslovima košta minimalac. Mladi sa diplomama se najlakše iseljavaju. Ovako se poslodavcima omogućava da im daju nešto veće plate i to tokom dve do tri godine.

Foto shutterstock

Kako smatraju stručnjaci, ove izmene će pomoći i poslovanju startap sektora. I dalje važe poreske olakšice za osnivače ovakvih preduzeća i to za zarade do 150.000 dinara bruto jedan iznosa. Umesto samo za one koji su osnovali startap do kraja godine, vremenska odrednica se ukida, pa to postaje opšti podsticaj. Ovom delu privrede značilo bi, smatraju mnogi, da na raspolaganju imaju različite izvore finansiranja.

- Finansijsko tržište je bankocentrično - smatraju bankari.

- Kompanije su podložne fluktuaciji kreditnog ciklusa. Nakon hipotekarne krize zaustavilo se kreditiranje. To znači da bi preduzeća imala koristi od upotrebe alternativnih kanala finansiranja.

Foto P. Mitić

MLADI MILIONERI BEZ TERETA

PORESKA mera koja bi mogla da privuče mlade da se vrate u zemlju, veruju stručnjaci, jeste oslobađanje plaćanja godišnjeg poreza na dohodak građana za sve mlađe od 40 godina. To je zapravo namet koji plaćaju građani Srbije koji zarađuju više od trostruke prosečne zarade u zemlji. I ova olakšica važi od naredne godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)