ČARAPANSKI GLANC ZA "ŠKODU" I "PORŠE": Prošlo je pet godina od otvaranja nemačke porodične kompanije "Kromberg i Šubert" u Kruševcu

S. BABOVIĆ

14. 12. 2021. u 10:33

U GODINAMA koje su prethodile prvoj većoj investiciji u privredu Kruševca - otvaranju fabrike "Kromberg i Šubert", u nekada poznatom industrijskom gradu bilans ekonomskog posrtanja bio je sledeći: od 2002. do 2015. godine, stečaj je zadesio ravno 26 preduzeća, u kojima je radilo 11.053 radnika.

ЧАРАПАНСКИ ГЛАНЦ ЗА ШКОДУ И ПОРШЕ: Прошло је пет година од отварања немачке породичне компаније Кромберг и Шуберт у Крушевцу

Foto Novosti

Dolazak nemačke kompanije trebalo je da predstavlja prvi korak ka većem upošljavanju radnika.

Ugovor je potpisan 2016. godine. Naredne godine, na gradilištu je krenulo da se zida 23.000 kvadrata novih pogona, a pri obilasku radova predsednik Aleksandar Vučić, izneo je očekivanja da će to biti ubedljivo najveća fabrika u Kruševcu. Lokalna samouprava ustupila je 6,2 hektara zemljišta u infrastrukturne priključke, a Vlada je sa 9,5 miliona evra podsticaja podržala investiciju. U fabriku za proizvodnju kablova za auto-industriju investirano je 29 miliona evra.

Pet godina kasnije, u ovoj fabrici radi 2.000 zaoslenih. Ovih dana u fabrici se obeležava jubilej. Radnici prosečne starosti od 34 godine su angažovani u tri smene i rade na dva značajna projekta: "škoda fabija" i "porše 911". Prema rečima komercijalnog direktora Vladimira Petrovića, radnici umeju da prepoznaju poslodavca koji blagovremeno obezbeđuje platu, troškove prevoza i dobre uslove rada.

- U 2016. godini zaposleno je bilo prvih pet-šest radnika, tokom 2017. godine, 200-300, a posle pet godina imamo 2.000, sa daljim planovima za zapošljavanje i tokom naredne godine, nastavlja se razvojni proces - napominje Miloš Stojadinović, menadžer ljudskih resursa. - Najbolji pokazatelj da smo dobro radili posao je to što smo u jeku korona--krize dobili značajan projekat. Pokazali smo se i kao društveno odgovorna kompanija, donirali bolnici važne uređaje, a pomoć smo pružili i školama u vreme epidemije.

Okviran obim dnevne proizvodnje je više od 500 kablova dnevno. Na njima, od 1. oktobra, 2017. godine u Sektoru pretpripreme radi operater Slađana Jovanović. U međuvremenu je i napredovala.

- Sada sam tim lider u istom sektoru, a činjenica da sam ovde toliko godina govori da su uslovi dobri za rad - priča Slađana.

Nemačka kompanija je porodična firma sa tradicijom od 1906. godine. U svetu upošljavaju oko 50.000 radnika. Proizvodi se, inače, u toj kompaniji razvijaju samostalno i proizvode u njihovoj globalnoj proizvodnoj mreži.

- Trudili smo se da pružimo maksimalnu podršku - rekla je gradonačelnica Jasmina Palurović. - Kroz petogodišnji period nije išlo sve glatko, trebalo je osvojiti proizvodnju, zadovoljiti visok nemački standard da bi se opstalo. Drago mi je da toliki broj naših sugrađana ovde radi i nadam se da će fabrika i dalje rasti.

BENEFITI ZA VAKCINISANE

U FABRICI "Kromberg i Šubert" su radili i na promociji vakcinacije. Jednom nedeljno organizuje se masovna imunizacija, vakcinisani dobijaju bonus od 6.000 dinara, neposrednu edukaciju epidemiologa, a 12 vakcinisanih radnika koji učestvuju u stavaranju kablovskog snopa za "porše kajera" su imali prilike i da na stazi NAVAK kod Beograda, kao nagradu, isprobaju vožnju najpoznatijim sportskim automobilima, kao i da prođu teorijsku obuku sportske vožnje sa eminentnim "bmv" i "porše" instruktorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

PRERDAT SA REMNOTA DRUGI DIZEL MOTORNI VOZ: Nastavak uspešne saradnje između Srbijavoza i Želvoza