PREMIJERKA NA KONFERENCIJI O ZAPADNOM BALKANU: Bolja povezanost u regionu jača mir, stabilnost i napredak

Z. GRUMIĆ

29. 09. 2021. u 16:51

SRBIJA se čvrsto zalaže za bolju regionalnu povezanost zemalja Zapadnog Balkana i jačanje zajedničkog tržišta jer duboko veruje da je to preduslov ekonomskom razvoju, miru, stabilnosti i kvalitetnijem životu građana a istovremeno i snažan podsticaj evrointegracijama država ovog regiona, poručila je u Novom Sadu predsednica Vlade Ane Brnabić.

ПРЕМИЈЕРКА НА КОНФЕРЕНЦИЈИ О ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ: Боља повезаност у региону јача мир, стабилност и напредак

Foto: N. Karlić

Obraćajući se učesnicima dvodnevne konferencije „Jedan region jedno tržište-korak napred ka zajedničkom tržištu EU“, uglavnom mladima i budućim liderima iz ovog regiona, ona je istakla da evrointegracije ostaju naš ključni prioritet ali da je neophodno jačati ekonomsku i svaku drugu saradnju u regionu Zapadnog Balkana, koji ima velike potencijale.

- Zajedničko regionalno tržište omogućiće dovođenje novih investicija, otvaranje novih radnih mesta i jeftinije kredite – rekla je premijerka i navela da prema najnovijim rezultatima istraživanja čak 77 odsto građana Zapadnog Balkana podržava regionalnu saradnju.

I premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, koji se okupljenima u Velikoj sali Skupštine Vojvodine obratio putem video-linka istakao je da regionalna povezanost predstalja ključni izazov državama ovog dela Evrope i naglasio da je u tom procesu međusobno poverenje ima veliki značaj.

Temelje tom vidu saradnje postavili su pre dve godine, takođe u Novom Sadu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije Zaev i Albanije Edi Rama, stvarajući takozvani Mali Šengen iz kojeg je proistekao projekat Otvoreni Balkan.

Taj projekat, koji omogućava brži protok ljudi, robe i kapitala, kao i druge pogodnosti saradnje, otvoren je i za ostale zemlje u regionu.

Učesnike skupa u organizaciji Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Fondacije „Konrad Adenauer“ i Regionalnog foruma mladih lidera, pozdravili su i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista