BEZ KARTICE NEMA PRODAJE STANA: Posrednici u poslu sa nekretninama ubuduće će morati da imaju identifikaciju

S. B.

04. 09. 2021. u 12:00

KUPCI u Srbiji sada će moći da provere kome su poverili posao potrage za budućim domom.

БЕЗ КАРТИЦЕ НЕМА ПРОДАЈЕ СТАНА: Посредници у послу са некретнинама убудуће ће морати да имају идентификацију

Foto Arhiva

Privredna komora Srbije dodelila je prvih 150 identifikacionih kartica zaposlenima u prometu nekretninama. One garantuju da je agent obučen, posluje po etičkom kodeksu i radi za registrovanu agenciju.

Kartice treba da doprinesu većoj zaštiti prava i sigurnosti svih učesnika na tržištu.

Pripreme za njihovo izdavanje počele su u maju. Zahtevi se podnose elektronski na portalu PKS. Prvi uslov je da ih traži registrovano privredno društvo ili preduzetnik.

- Da bi agent dobio karticu, uslov je da je položio stručni ispit i da je upisan u Registar posrednika kod Ministarstva trgovine i turizma - objašnjava Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu PKS.

- Najvažniji uslov je da je podnosilac potpisnik Kodeksa poslovne etike, koji je samoregulišući akt i usvojila ga je PKS na inicijativu posrednika. Njegov potpisnik se obavezao da će posao pružanja usluge raditi po etičkim principima i pravilima struke. Dajemo mogućnost potrošačima da putem QR koda identifikuju agenta i provere njegove podatke. Moći će da vide da li je stvarno taj agent i da li je ispunio sve uslove.

U prvom krugu karticu je dobilo 150 agenata.

- Prometom nepokretnosti može da se bavi svako ko ima licencu - dodaje Malinović.

- Ovo je drugi aspekt koji garantuje da je to proveren agent. Posrednici izlaze na teren i klijenti sa njima kontaktiraju. Uz ovu karticu oni će moći da utvrde da je to taj agent i o kome se radi.

REŠETO

I SAMI posrednici u poslovima sa nekretninama veruju da će im kartice pomoći u borbi sa nelojalnom konkurencijom.

- I dalje ima mnogo onih koji rade na "divlje". Otežavaju i nama posao, a klijentima daju pogrešne informacije i savete - kaže Peđa Dević iz "Beoagenta".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna