RATA ZA POREZ I 14.500 EVRA: Vlasnici velikog broja nekretnina u Srbiji za namet na imovinu moraju da izdvoje i milionske iznose

E. V. N.

23. 08. 2021. u 13:42

PUNIH osam godina i još sedam meseci morao bi građanin, koji u Srbiji prima prosečnu platu od oko 65.000 dinara, da radi ne bi li namirio najveći, ove godine razrezani porez na imovinu u prestonici.

РАТА ЗА ПОРЕЗ И 14.500 ЕВРА: Власници великог броја некретнина у Србији за намет на имовину морају да издвоје и милионске износе

Foto Arhiva

Mala je verovatnoća da ovaj Beograđanin živi od prosečne plate, jer sa njom teško da bi stekao 11 poslovnih objekata i 13 garaža. Budžet glavnog grada, samo od ovog obveznika, u 2021. godni naplatiće - 6.759.748,74 dinara! Manje od polovine ovog iznosa Uprava Novog Sada će prihodovati od svog u nepokretnostima najimućnijeg sugrađanina.

Kako se porez na imovinu plaća kvartalno, beogradski rekorder na svaka tri meseca Sekretarijatu za javne prihode treba da izbroji nepunih 1,7 miliona dinara, odnosno oko 14.500 evra.

- Najviši iznos poreza na imovinu fizičkih lica za 2021. godinu utvrđen je poreskom obvezniku u ukupnom iznosu od 6,76 miliona dinara za više različitih nepokretnosti - kažu u Sekretarijatu za javne prihode Beograda.

- Reč je o jedanaest poslovnih objekta ukupne površine 2.476,63 kvadrata u iznosu od 6.693.489,17 dinara i 13 garaža ukupne površina 178,66 kvadrata, u iznosu od 66.259,57 dinara. Poreski obveznik je fizičko lice koje ima pravo svojine na poslovnim objektima i garažama.

Iznos najviše utvrđene obaveze po rešenju poreza na imovinu fizičkih lica na području Grada Novog Sada za 2021. godinu premašuje 3,16 miliona dinara.

- Predmet oporezivanja je 12 nepokretnosti koje se nalaze u vlasništvu obveznika - naveli su za "Novosti" nadležni u Gradskoj poreskoj upravi, precizirajući da je reč o jednoj parceli građevinskog zemljišta kao i 11 poslovnih zgrada i drugih građevinskih objekata koji služe za obavljanje delatnosti.

Rekorder u razrezanom porezu u Jagodini je žitelj koji na poslovne zgrade i garaže ove godine treba da plati 2.643.222 dinara ili 22.592 evra. Sledi Jagodinac čiji je godišnji porez na poslovne zgrade i kuće 1.527.611 dinara ili 13.057 evra. Na trećem mestu je vlasnik poslovnih zgrada, stanova, kuća i garaža, čiji porez iznosi 1.344.377 dinara ili 11.490 evra.

- Jagodina je jedan od retkih gradova u Srbiji koji ove godine nije povećavao iznos za plaćanje poreza - kaže načelnica Uprave prihoda u Jagodini Sanja Jeremić.

Foto M. Anđela

Prema podacima lokalne poreske administracije u Vranju, najveći iznos poreza na imovinu odrezan je obvezniku koji u svom posedu ima više nekretnina različite namene.

Kako nam je rekao načelnik odeljenja Nenad Tasić, iznos poreza na imovinu ovog Vranjanca je nešto malo više od 1,2 miliona dinara. Osnov oporezivanja je najvećim delom, oko 90 odsto, posedovanje poslovnog prostora. Vlasnik je nekoliko poslovnih zgrada, jedne kuće, nekoliko stanova i drugih građevinskih celina, ukupno desetak objekata.

SVE VAŽNIJI PRIHOD

POREZ na imovinu sve je značajniji prihod gradova i opština. Prema podacima od pre deceniju, ovaj namet je činio 7,4 odsto njihovih budžeta.

Danas od poreza na imovinu, u zavisnosti od procene, stiže do 15 odsto sredstava lokalnih samouprava. To su uspeli revnosnijom evidencijom, boljom naplatom, ali i sve većim opterećenjem obveznika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

I DALJE RASTEMO, UPRKOS KRIZI, A JAVNI DUG NAM JE POD KONTROLOM: Mali sa potpredsednicom regiona Evrope i Centralne Azije u Svetskoj banci