NADAJU SE VEĆEM PROMETU: Anketa Privredne komore Srbije

S.B.

13. 08. 2021. u 16:03

PRIVREDNICI u trećem tromesečju očekuju rast prometa i izvoza, stabilna ulaganja i zaposlenost, pokazala je julska anketa Privredne komore Srbije o poslovnoj aktivnosti.

НАДАЈУ СЕ ВЕЋЕМ ПРОМЕТУ: Анкета Привредне коморе Србије

Novčano stimulisanje u preduzećima nije protivno zakonu

Više od polovine ispitanika je u drugom kvartalu ostvarilo rast prometa, skoro trećina je imala isti nivo u odnosu na prethodni, dok je kod svega 15 odsto anketiranih promet smanjen.

U trećem kvartalu, čak 85 procenata očekuje isti ili veći promet. Privrednici pokazuju izraženi optimizam za naredni kvartal i u pogledu kretanja izvoza - 39 odsto očekuje rast, a 48 procenata nepromenjenu izvoznu aktivnost u odnosu na prethodni kvartal.

Najveći deo anketiranih privrednih subjekata u drugom kvartalu 2021. godine iskoristio je kapacitete između 50 i 80 procenata, a ono što može da bude izazov na srednji rok jeste problem likvidnosti. Prema istraživanju PKS, 48 procenata anketiranih kompanija ukazalo je na nedostatak sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, a problem likvidnosti očekivano najizraženiji je u oblasti turizma i ugostiteljstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POGUBNE TEŽNJE: DŽonson tera Putina sa Balkana