Novi koraci u jačanju ekonomske saradnje Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva

Novosti onlajn

05. 10. 2023. u 09:32

Postoji veliki prostor za unapređenje trgovinske saradnje Srbije sa Ujedinjenim Kraljevstvom(UK) ali i promocije celokupnog regiona Zapadnog Balkana (ZB) kao investicione destinacije.

Нови кораци у јачању економске сарадње Србије и Уједињеног Краљевства

Foto: Boban Ristić/PKS

U narednom periodu, Privredna komora Srbije i Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva radiće na snažnijoj promociji finansijskih mehanizama koje nudi britanska izvozna kreditna agencija UK Export Finance, kao i na jačanju saradnje srpskih i britaskih kompanija u sektoru usluga, posebno u oblasti ITja, istaknuto je na sastanku predsednika Privredne komore Srbije, Marka Čadeža sa novim  britanskim ambasadorom u Beogradu, Edvardom Fergusonom u Privrednoj komori Srbije (PKS). 

“U narednom periodu želimo da realizujemo niz radionica posvećenih promociji finansijskih mehanizama koji su na raspolaganju u okviru UK Export Finance-a, a naredne godine u planu je i konferencija u Londonu koja će biti posvećena povezivanju i b2b susretima srpskih i britanskih kompanija u oblasti ITja ali i predstavljanju regiona Zapadnog Balkana kao investicione destinacije”, rekao je predsednik PKS ističući značaj regiona ZB kada se govori o retkim metalima, kao i to koliko je važno da region što pre pristupi jedinstvenom regionalnom tržištu EU.

Britanski ambasador Edvard Ferguson poručio je da Srbija i UK imaju prostora da intenzivnije sarađuju u oblastima kao što su energetika, građevinarstvo i IKT usluge i izrazio spremnost za saradnju u realizaciji radionica usmerenih na promociju finansijskih alata koje nudi UK Export Finance.  Kako je istaknuto na sastanku u okviru fondova britanske izvozne kreditne agencije na raspolaganju je preko 12 milijardi eura za realizaciju projekata u Srbiji I regionu, ali i za finansiranje zajedničkih projekata srpskih i britanskih kompanija na trećim tržištima. 

Foto: Boban Ristić/PKS

Robna razmena Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva u periodu od 2012. do 2022. godine kretala se u rasponu od 289,2 miliona evra do 788,3 miliona evra i za poslednjih 11 godina uvećana je za 172,6%. U navedenom periodu izvoz iz Republike Srbije povećan je četiri puta, dok je uvoz iz Ujedinjenog Kraljevstva skoro udvostručen. Obim robne razmene od 2017. godine premašuje iznos od pola milijarde evra. Od 2016. godine Republika Srbija beleži suficit u trgovinskoj robnoj razmeni sa Ujedinjenim Kraljevstvom, zahvaljujući bržem rastu izvoza robe iz Republike Srbije u odnosu na uvoz robe iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Foto: Boban Ristić/PKS

U pogledu trgovine uslugama,prema podacima Narodne banke Srbije, Ujedinjeno Kraljevstvo spada u najvažnije partnere, i sa ovom zemljom Republika Srbija beleži pozitivan saldo iz godine u godinu. U poređenju sa ostalim državama, Ujedinjeno Kraljevstvo se nalazi na trećem mestu, iza Sjedinjenih Američkih Država i Savezne Republike Nemačke, kako prema vrednosti ukupne razmene, tako i prema vrednosti izvoza i suficita u trgovini uslugama.

Foto: Boban Ristić/PKS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu