U OKTOBRU 10 E-LICITACIJA: Uprava carina organizuje nadmetanja za trajno oduzetu robu

PKS

05. 10. 2022. u 09:45

UPRAVA carina Srbije organizovaće u oktobru deset elektronskih licitacija na kojima će kompanije i građani moći da kupe robu po povoljnijim cenama.

У ОКТОБРУ 10 Е-ЛИЦИТАЦИЈА: Управа царина организује надметања за трајно одузету робу

Foto shutterstock

E-licitacije su dobra prilika za preduzeća da nabave, na primer, vozila, opremu, i drugu robu za svoje poslovanje.

U Upravi carina je 30. marta ove godine održana prva elektronska licitacija trajno oduzete robe, čime je tradicionalni način prodaje robe oduzete pravosnažnim rešenjima u carinsko-prekršajnim postupcima i zvanično – otišao u istoriju.

„Tada se samo radi razgledanja robe, na aplikaciji za elektronske licitacije Uprave carina se prijavilo preko 2.600 građana i gotovo 300 pravnih lica“, kažu u Upravi carine za „Preduzetnik“.

Foto PKS

Građani mogu da licitariju samo pojedinačne predmete i vozila, dok pravni subjekti nemaju tu vrstu ograničenja.

„Kompanije u zavisnosti od delatnosti za koju su registrovane mogu da licitiraju i vozila i robu i to na lak, transparentan i nepristrasan način“, ističu nadležni.

Veliko interesovanje izazvale su i internet licitacije koje su tokom septembra organizovale carinarnice Niš, Kragujevac, Vršac, Kruševac i Subotica. Na e-licitacijama za robu i vozila, pored fizičkih učestvovala su i pravna lica, a reč je prevashodno o firmama registrovanim za trgovinsku delatnost.

Foto PKS

Planirano je da u oktobru pored pomenutih carinarnica, ukupno 10 internet licitacija organizuju i carinarnice Beograd, Kraljevo, Niš i Priština, Sombor i Kladovo.

NEOPHODNA KAUCIJA

KAKO na licitacijama mogu učestvovati samo oni koji prethodno polože neophodnu kauciju (30 odsto od vrednosti robe), za robu čija je prodaja oglašena na prvoj e-licitaciji, podneta su 464 zahteva, a 113 učešća je odobreno, što znači da je toliko kaucija uplaćeno od strane 63 učesnika (42 fizička i 21 pravno lice), jer su mnogi licitirali za više od jednog predmeta. Od 20 stavki izloženih na prodaju, prodato je 13, čime je za budžet ostvaren prihod od 3.308.256 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!