UPIŠI U KALENDAR: 3. OKTOBAR! Počelo prijavljivanje za program „Moja prva plata“

PKS

03. 10. 2022. u 21:09

PRIJAVLjIVANjE mladih za program „Moja prva plata“ počinje 3. oktobra i trajaće do kraja meseca.

УПИШИ У КАЛЕНДАР: 3. ОКТОБАР! Почело пријављивање за програм „Моја прва плата“

Foto Shutterstock

Novembar je rezervisan za razgovore i povezivanje kandidata sa komanijama, prvo iz privatnog, a potom i iz javnog sektora. Prethodno su preduzetnici, predstavnici mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća imali priliku da do 22. septembra konkurišu za Program.

Za učešće u ovogodišnjem programu „Moja prva plataˮ prijavilo se 10.313 poslodavaca iz Srbije, kojima je potrebno ukupno 26.905 mladih praktikanata za 18.006 različitih radnih pozicija.

Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije, kaže da je cilj „Moje prve plate“ da se pomogne privrednim subjektima da reše problem deficita kadrova i, u isto vreme, podstakne zapošljavanje mladih do 30 godina, omogućavajući im da u kompanijama steknu prva radna iskustva i dobiju šansu za prvo zaposlenje.

U Programu učestvuju poslodavci nezavisno od veličine i grane privrede u kojoj posluju, a najzastupljenija zanimanja su u oblasti trgovine, administracije, prerađivačke insustrije, prava i ekonomije.

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je 22. avgusta Javni poziv za treći ciklus programa „Moja prva plata“ koji se realizuje uz podršku Privredne komore Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Ministarstvo finansija povećalo je za 15 procenata iznos naknade koju dobijaju mladi, pa će oni sa završenom srednjom školom primati mesečno 25.000 dinara, a sa završenim visokim obrazovanjem 30.000 dinara. Sredstva se isplaćuju direktno korisnicima, preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a poslodavci mogu da isplate i dodatni novac.

Više informacija na sajtu mojaprvaplata.gov.rs.

ZAPOŠLjAVAMO NAJBOLjE!

Kompanija „Esensa“ učestvuje u programu i već je četvoro mladih ljudi dobilo priliku da stekne radno iskustvo u različitim sektorima unutar firme, od IT-ja do sektora razvoja.

„Plan nam je da mlade kolege koji su se najbolje pokazali tokom Programa, zadržimo u našem sistemu i radimo na njihovom daljem razvoju i usavršavanju. Ovo je odličan odgovor na izazov nedostatka kadrova sa kojim se svi suočavamo“, ističe Vojin Nikolić, marketing menadžer.

TREĆA FAZA

Treća faza programa odnosiće se na izbor kandidata od strane poslodavaca. Poslodavci će imati mogućnost da vrše proces selekcije prijavljenih kandidata od samog početka njihovog prijavljivanja, a povezivanje (konačan izbor) kandidata će: poslodavci iz privatnog sektora obaviti od 1. 11. do 15. 11. 2022. godine, a poslodavci iz javnog sektora od 16. 11. do 30. 11. 2022.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri