NSZ: 6,5 MILIJARDI DINARA ZA ZAPOŠLJAVANJE U SRBIJI - Podrška poslodavcima i nezaposlenima u 2022. godini

PKS

27. 02. 2022. u 13:55

NACIONALNA služba za zapošljavanje raspisala je 12 javnih poziva/konkursa putem kojih će kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenim licima biti uključeno 20.165 nezaposlenih, od kojih 2.285 osoba sa invaliditetom. Za ove namene opredeljeno je 6.550.000.000 dinara.

НСЗ: 6,5 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ У СРБИЈИ - Подршка послодавцима и незапосленима у 2022. години

Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Objavljeno u dodatku "Preduzetnik" 23. 02. 2022.

Većina javnih poziva/konkursa biće otvorena do 30. novembra 2022. godine, a mere namenjene za osobe sa invaliditetom do 31. decembra ove godine. Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje traje do 31. marta, a za javne radove ističe 15. marta.

„Jedan od važnih elemenata javnih poziva je obaveza da poslodavci u odgovaraći program treba da uključe lica koja su definisana kao teže zapošljive kategorije“, kaže Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Direktor NSZ dodaje da, bez obzira što već dve godine naša privreda funkcioniše u otežanim uslovima, po rezultatima iz prethodne godine, zabeleženo je veliko interesovanje u privatnom sektoru, za koji je, inače, namenjen najveći obim planiranog budžeta.

„Ove godine povećali smo pojedinačne iznose po pojedinim merama, kao što su programi samozapošljavanje, stručne prakse, obuke kod poslodavaca, ali i u programima koji su vezani za iznos minimalne zarade“, navodi Zoran Martinović.

Kao i prethodnih godina, težište će biti na teže zapošljivim kategorijama lica: mladi do 30 godina starosti, bez završenog srednjeg obrazovanja, stariji od 50 godina, Romi, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, korisnici novčane socijalne pomoći i lica u statusu viška zaposlenih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao