ZA KNJIGOVOĐE UVEK IMA POSLA: Serijal - započni biznis (6) - šta je potrebno za osnivanje knjigovodstvene agencije?

V.N.

03. 10. 2021. u 16:27

NA listi najtraženijih i najplaćenijih zanimanja u Srbiji su knjigovođe.

ЗА КЊИГОВОЂЕ УВЕК ИМА ПОСЛА: Серијал - започни бизнис (6)  - шта је потребно за оснивање књиговодствене агенције?

Foto Shutterstock

Svaki privrednik zna koliko je važno imati obučenog, informisanog i preciznog knjigovođu čijem znanju poverava svoj biznis.

Kako domaćem tržištu nedostaje ovaj kadar, Centar za programe podrške privredi i mikro, malim i srednjim privrednim društvima (MMSPD) Privredne komore Srbije, daje smernice za pokretanje knjigovodstvene agencije.

Ilustracija V. N.

Pored poslovnog prostora u zakupu ili u sopstvenom vlasništvu, neophodan je računar sa knjigovodstvenim programom, fiskalna kasa, stolovi i stolice,  štampač, skener, telefon, internet, registratori, folije, protivpožarni aparati i paket prve pomoći.

Obavezna je licenca za obavljanje računovodstvenih poslova i licenca za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Neophodna je obuka za zaštitu na radu, i za sve zaposlene Akt o proceni rizika na radnom mestu. Bar jedan zaposleni mora da ima položen test prve pomoći (osim ukoliko među zaposlenima ima nekoga ko je završio medicinsku školu).

Iznajmljivanje kancelarije

Ukoliko se posao obavlja u sopstvenom prostoru potrebno je posedovati validan dokument (vlasnički list nepokretnosti ili ugovor o kupoprodaji nepokretnosti), izjava vlasnika o davanju prostora na besplatno korišćenje. Pored režijskih troškova, plaćaju se i poreske obaveze koje podrazumevaju porez na imovinu, porez na zakup.

Poslovni prostor može iznajmiti pravno lice/ preduzetnik, fizičko lice u sistemu PDV-a ili fizičko lice po Ugovoru o zakupu. U zavisnosti od toga s kim se ugovara zakup, razlikuju se porezi i obaveze.

Ilustracija V. N.

Poslovna akademija Privredne komore Srbije kontinuirano sprovodi obuke za računovođe, i za pokretanje posla i za pripremu za polaganje ispita za sticanje zvanja računovođa i ovlašćeni računovođa kod Saveza računovođa i revizora Srbije.

Cilj obuke  je da se polaznici upoznaju sa najvažnijim segmentima rada u računovodstvu, ovladaju tehnikama knjiženja, obračuna i sastavljanja finansijskih izveštaja i da tačno znaju šta treba da rade, pri svakom koraku, od prijema dokumentacije do izrade finansijskih izveštaja. Namenjena je onim koji nemaju, ili imaju malo iskustva u knjigovodstvenom radu, licima koja žele da postanu profesionalne računovođe.

Ilustracija V. N.

Šifra 6920

NAJČEŠĆI oblik registracije u Agenciji za privredne registre (APR) je preduzetnik ili d.o.o. Šifra delatnosti: 6920 Računovodstveni, knjigovodstveni i revizorski poslovi; poresko savetovanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega