Dejan s roditeljima obrađuje domaćinstvo, ali i 30 hektara koje zakupljuje: "Komšija se nađe komšiji kad zatreba"

Novosti online

31. 10. 2023. u 10:17

U NASELjU Brović u gradskoj opštini Obrenovac, Dejan Stanišić sa majkom i ocem održava porodično gazdinstvo. Njegovo imanje prostire se na oko 16 hektara zemlje, a još 30 hektara koje obrađuje uzima u zakup.

Дејан с родитељима обрађује домаћинство, али и 30 хектара које закупљује: Комшија се нађе комшији кад затреба

Foto: Novosti

Ovih šest vrednih ruku sami seju i žanju i uzgajaju stoku. U svom posedu na prodaju imaju preko 30 grla krava i bikova i oko 30 svinja. Da je pomoć sa strane po nekad dobro došla, ne krije Dejan, i ističe da u ovom selu i dalje vlada običaj da se komšija komšiji nađe kad zatreba, te se tako uzajamno pomažu. Pa uprkos tome što i na svom imanju ima posla od jutra do mraka, Dejan nađe vremena da pomogne i na tuđoj njivi.

Na trpezi Stanišić služi se isključivo sve domaće. Svo voće i povrće bere se iz sopstvene bašte. Ove jeseni pekla se rakija, pravio se ajvar, džem i slatko od šljiva, a biće i koja tegla meda za sopstvene potrebe ali i za posluženje gostiju kad dođu.

Foto: Ustupljene fotografije

Na selu nije lako i mora da se radi kaže Dejan, ali ističe da bih imao želju da i dalje širi svoje gazdinstvo kada bi se stvorili uslovi.

Dejan je takođe među kandidatima u izboru za "Najdomaćina 2023".

Foto: Ustupljene fotografije

U toku je izbor za najboljeg poljoprivrednika Srbije u pet kategorija. Ukupni nagradni fond iznosi 7.000.000 dinara, dok je glavna nagrada za Najdomaćina Srbije 2.000.000 dinara! Kategorije su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja, a prijave se vrše klikom na link.

Foto: Ustupljene fotografije

Svakog dana, predstavljaćemo kandidate na osnovu njihovih prijava za učešće.

Imaćete tako priiku da ih upoznate kroz njihovu "ličnu kartu".

Gazdinstvo: Ovo domaćinstvo u vlasništvu je Dejana Stanišića.

Mesto: Selo Brović, opština Obrenovac

Naziv farme: "Gazdinstvo Stanišić"

Delatnost: Ratarstvom se bavi uglavnom za svoje potrebe i uzgaja kukuruz za svoju stoku, a od toga što ostene prodaje. Od stoke koju prodaje ima preko 30 grla krava i bikova, oko 30 svinja, i stado ovaca. Poseduje i nekoliko košnica sa pčelama, od kojih meda bude samo za sopstvene potrebe.

Podsetimo, pored vaših prijava žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.

Ako vaš porodični posao ili posao neko koga znate odgovara navedenim kriterijuma pozivamo vas da se prijavite klikom na ovaj link.

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije, a Novosti će kao medijski partner okupiti najrelevantije stručnjake i zvaničnike agro sektora i spojiti ih sa najboljih srpskim poljoprivrednicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)