VANJA PUŠICA PRAVI SIR ZA PROBIRLJIVE: A njen "zagoreli" kajmak je pravi specijalitet

Novosti online

29. 10. 2023. u 17:00

VANjA Pušica čuva veštine tradicionalne proizvodnje mlečnih proizvoda u podžlatarskom kraju. Njeni sirevi i poseban kajmak osvajaju i najveće probirače.

ВАЊА ПУШИЦА ПРАВИ СИР ЗА ПРОБИРЉИВЕ: А њен загорели кајмак је прави специјалитет

Foto: Novosti

Kosatica u prijepoljskoj opštini najveće je brdsko - planinsko selo u Srbiji. U toj skrajnutoj lepoti živi Vanja Pušica. Ona je čvrsto odlučila da ostane na selu kada je shvatila da, ako svi odu, u nepovrat će otići umeća njenih ženskih predaka.

– Znala sam da hoću da od zaborava sačuvam umeća svojih baka i majke. Bavim se isključivo proizvodnjom masnog sira, kajmaka, paprike u pavlaci, kao i raznih vrsta kačkavalja. Gajim svoju papriku i sama pravim pavlaku, pa mnogi kažu da su moje paprike u pavlaci vrhunskog ukusa i kvaliteta. Proizvodim i zimnicu od svog povrća zasnovanog na organskoj proizvodnji. Imam oko 10 hektara zemlje, a uz to trenutno gajim 5 krava i 32 svinje, kako odrasle tovljenike tako i prasad – kaže Vanja.

Mlečni proizvodi koje ona priprema postali su prepoznatljivi , cenjeni i sve traženiji. Dobro zna da je potrebno puno ulaganja u proširivanje proizvodnje, ali je rešena da sve izgura. Naravno, na selu ima i drugih poslova, pa mora i oko pčela, a stigne da napravi i domaću rakiju, te razne likere.

Foto: Novosti

Bio bi greh ne pomenuti njen „zgoreli kajmak“, vrhunski autohtoni specijalitet boje zlata za koji je potrebno skoro mesec dana da se proizvede. Vanja voli da istakne da boja ovog kajmaka ali i ukusi njenih sireva i mlečnih proizvoda dolaze od jedinstvenih trava koje krave pasu u podžlatarskom podneblju.

Vanja je takođe među kandidatima u izboru za "Najdomaćina 2023".

U toku je izbor za najboljeg poljoprivrednika Srbije u pet kategorija. Ukupni nagradni fond iznosi 7.000.000 dinara, dok je glavna nagrada za Najdomaćina Srbije 2.000.000 dinara! Kategorije su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja, a prijave se vrše klikom na link.

Svakog dana, predstavljaćemo kandidate na osnovu njihovih prijava za učešće. Imaćete tako priiku da ih upoznate kroz njihovu "ličnu kartu".

*Gazdinstvo: Domaćinstvo je u vlasništvu Vanje Pušice

*Mesto: selo Kosatice kod Prijepolja, jugozapadna Srbija

*Naziv farme: "PG Vanja Pušica"

*Delatnost: Proizvodnja i prerada mleka. Ima 5 krava i 32 svinje - što tovljenika, što prasadi. Obrađuje oko 10 ha svoje zemlje na kojoj gaji i povrće koje dalje sama prerađuje.

*Dalja prerada: Proizvodnja masnog sira, kajmaka, paprike u pavlaci i raznih vrsta kačkavalja.

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije, a Blic će kao medijski partner okupiti najrelevantije stručnjake i zvaničnike agro sektora i spojiti ih sa najboljih srpskim poljoprivrednicima.

Podsetimo, pored vaših prijava žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)