BOGU SE MOLE I PRIVREĐUJU: Jesenji poljoprivredni radovi u svetinjama Eparhije raško-prizrenske

D. ZEČEVIĆ

26. 10. 2022. u 06:15

OSIM što spadaju među najveće svetinje Srpske pravoslavne crkve i što ih je Unesko stavio pod svoju zaštitu, manastiri na Kosmetu - Visoki Dečani i Gračanica - mogu da se pohvale i bogatim ekonomijama.

БОГУ СЕ МОЛЕ  И ПРИВРЕЂУЈУ: Јесењи пољопривредни радови у светињама Епархије рашко-призренске

Foto "Fejsbuk"

Pored redovnih duhovnih aktivnosti, odnosno liturgija, monaštvo ove eparhije često je angažovano i oko poljoprivrednih radova, kao što je proteklih dana deo aktivnosti na manastirskim ekonomijama ovekovečio iguman Visokih Dečana, otac Sava Janjić.

- Moba, odnosno komišanje kukuruza na ekonomiji manastira Gračanica je u obližnjem Badovcu. Vladika Teodosije, novoizabrani vladika Ilarion, dečanska bratija zajedno sa prizrenskim bogoslovcima i njihovim profesorima, te monahinjama iz Gračanice, sveštenicima i zaposlenima u Eparhiji - naveo je u svojoj objavi na "Fejsbuku" otac Sava Janjić, uz fotografije na kojima se vidi i farma koza.

Foto "Fejsbuk"

Takođe, uoči minulog vikenda, iguman Visokih Dečana je objavio i slike berbe jabuka u voćnjaku ovog manastira. Jer, osim grožđa od kojeg potiče čuveno dečansko vino, monasi prave i sok od jabuke, kojim služe posetioce ove svetinje.

A, zato što gosti - što lozovačom ili jabukovačom, što sokom od jabuke ili zove - bivaju posluženi i kolačima, monasi su prethodnih dana pobrali i orahe, koji se suše na tremu manastirskog konaka.

Foto "Fejsbuk"

FARME

PORED voćnjaka na kojima uzgajaju razne vrste i sorte, u Visokim Dečanima i Gračanici postoje još farme ovaca, koza, krava... Upravo zato se u manastirskim prodavnicama može pazariti i manastirski kačkavalj, uz razne vrste lekovitih melema, a u ponudi su još pomenute rakije, te belo i crno vino.

BONUS VIDEO: REPORTERI "NOVOSTI" U POSETI VISOKIM DEČANIMA: Manastir koji deli sudbinu svog naroda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju