IT INDUSTRIJA SVE POPULARNIJA MEĐU DAMAMA: Svaka treća programer - žena!

J.Ž.S.

19. 05. 2021. u 16:11

SVAKI treći programer koji traži posao u Srbiji je - programerka! IT sektor je trenutno jedna od najrazvijenijih industrijskih grana u Srbiji, sa tendencijom daljeg razvoja, a kao takva, ova industrija tražena je kod muškaraca, ali i kod žena.

ИТ ИНДУСТРИЈА СВЕ ПОПУЛАРНИЈА МЕЂУ ДАМАМА: Свака трећа програмер - жена!

Ilustracija / Foto Depositphotos

Podaci pokazuju da je 30 odsto kandidata koji su u potrazi za zaposlenjem u IT industriji ženskog pola. Na evropskom nivou taj udeo je isti. U svetu žene čine samo desetak odsto inicijatora startap projekata, bilo da se radi o razvoju aplikacija ili pokretanju veb usluga, što je poražavajuća činjenica s obzirom na to da je danas pokretanje startapova u ekspanziji.

Tehnologije kojima su dame najviše naklonjene, sudeći po podacima se gotovo poklapaju sa tehnologijama koje su najpopularnije kod kolega muškog pola.

IT oblast je i dalje vrlo deficitarna, te je tako poslodavcima teško da nađu kvalitetnog kandidata naročito srednjeg ili višeg senioriteta, bez obzira na pol. Ovo takođe daje šansu za dalje izjednačavanje prihoda među polovima, što je problem i na globalnom planu.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)