U ČEMU JE ZNAČAJ ljubljanskog sastanka? Prvo, pokazuje se da su slovenački intelektualci (a nesumnjivo i političari koji su s njima tesno sarađivali, za razliku od srpskih političara koji su svoje najbolje intelektualce sve do 1987. godine svesrdno gonili) već 1985. godine bili čvrsto rešili da Jugoslaviju reorganizuju u skladu sa svojim interesima ili da se od nje otcepe. Godine 1985. nije još bilo nikakvog Memoranduma, a predsednik Republike je bio Ivan Stambolić, koji se povijao pred svakim pritiskom vladajuće hrvatsko -slovenačke koalicije.

Komentari (4)

kekec

14.05.2021. 12:58

netacni navodi! mi slovenci nismo se konstituisali kao nacija u jugoslaviji! do tada smo bili "kreiner" ili kranjci. nase nacionalne institucije postojale su jos u austro-ugarskoj, npr.slovenski dom u trstu. koje smo to "sistemske privilegije" mi slovenci uzivali u jugoslaviji!? bilo bi dobro da ih se navede. mi i hrvati smo se razvijali brze jer smo 900. godina, do 1918. bili deo civilizovane evrope i nismo navikli na to da nas drugi pomazu.tacno, JNA je smatrana srpskom "okupacionom" vojskom. upravo zbog takvih krivih pogleda na slovence nikad nismo trebali biti deo zajednicke drzave.

Šator

14.05.2021. 13:37

А рачун за ослобођење Словеније. за све погинуле српске војнике у Првом св. рату на тлу Словеније? Зашто им то нисте предочили? Платите, па идите!? Издајничка српска елита, и војна и интелектуална, и полицијска, а о политичарима да не говоримо (Марковић, Стамболићи и слични велеиздајници) је нас упропастила, словенци и хрвати нису морали много нимда се труде... Посебном резолуцијом треба побројати све те људе и њихов рад, а онда прогласити окупацију Србије и територија гдје Србим живе од стране комунистичких партија Словеније и Хрватске и саме КПЈ, те одбацити све споразуме које су ови издајници потписали у наше име.

Leka

14.05.2021. 16:15

Jedno je točno i za Sloveniju i Hrvatsku,da su intektualci i političari bili jedinstveni u ostvarenju nacionalnih interesa za razliku od srpskih intelektualaca,a posebno politačara kojima su nacinalni interesi i tada i danas bili drugorazredno pitanje,razjedinjeni u treženju vlastitih interesa.