UDRUŽENJE NOVINARA SRBIJE: Optužbe Ničića i Brajovića o navodnom zastrašivanju

Tanjug

07. 05. 2021. u 23:13

POTPREDSEDNIK i generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Budimir Ničić i Nino Brajović, zatražili su, na osnovu imejla koji nije objavljen ni u jednom mediju u Srbiji, od Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara da hitno reaguje na „kampanju zastrašivanja i razračunavanja sa novinarima kao 90-tih godina prošlog veka”, koju je navodno inicirao predsednik Udruženja novinara Vladimir Radomirović, saopšteno je danas iz UNS-a.

УДРУЖЕЊЕ НОВИНАРА СРБИЈЕ: Оптужбе Ничића и Брајовића о наводном застрашивању

Foto: Arhiva VN

U odgovoru Radomirovića Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara navodi se da je poslednjih dana „deo Uprave UNS-a počeo da izvan UNS-a traži podršku za stavove za koje nije uspeo da pridobije Upravu i članstvo''.

- Manjina u kojoj se nalaze Budimir Ničić i Živojin Rakočević koristila je lažnu imejl adresu za slanje saopštenja medijima, kojim se predstavljala kao 'Uprava Udruženja novinara Srbije - kaže Radomirović.

- Neki od vas me poznaju godinama, neki nešto kraće. U karijeri sam uvek insistirao na činjenicama i proverenim informacijama. Nemam nikakve veze sa pismom koje se u prijavi pominje i koje, koliko znam, nigde nije ni objavljeno. Dobio sam ga juče i nikome ga nisam prosledio jer i Kodeks novinara Srbije zabranjuje pronošenje neproverenih informacija. Pokušaj Budimira Ničića i Nina Brajovića da me u prijavi Radnoj grupi povežu sa tim pismom vidim kao nastavak prljave kampanje uoči izbora u UNS-u - ocenjuje Radomirović.

Prema njegovim rečima „ova besmislena prijava uvreda je za novinare koji su stvarno izloženi opasnosti i čija je bezbednost ugrožena”, navodi se u saopštenju UNS-a.

U pismu koje su potpisali Ničić i Brajović Radna grupa obaveštava se da su juče imejlom „dobili zastrašujuće pismo (koje je potpisala izvesna Milena Sekulić) u kom se crta meta Živojinu Rakočeviću, ali i drugim novinarima sa Kosova i Metohije'', pored, kako navode, njih koji potpisuju ovu prijavu Radnoj grupi.

- To pismo, prema našim saznanjima, poslala je osoba sa (sumnjamo) lažnim identitetom, navodno iz Gračanice, a njime se osim širenja neistina raspiruje i mržnja - dodaje se u prijavi Ničića i Brajovića.

Kao dokaz da je sporni imejl inspirisan delovanjem Vladimira Radomirovića, dopisnik Glasa Amerike iz Čaglavice i generalni sekretar UNS-a koriste pismo predsednika UNS-a, nakon sastanka Uprave održane 6. aprila, u kojem konstatuje da je „sprečen pokušaj otcepljenja Društva novinara Kosova i Metohije”, navodi se u saopštenju UNS-a.

- Budite uvereni da će Udruženje u narednom periodu biti mnogo snažnije nego što je danas, da će imati više članova i da će zastupati interese novinara na Kosovu i Metohiji, a ne grupe pojedinaca koji su novinarstvo i Udruženje zloupotrebljavali za svoje interese i pristup stranim fondovima i budžetskoj kasi - napisao je Radomirović.

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa zatražila je hitnu sednicu povodom prijave koju je dobila od kolega Budumira Ničića i Nina Brajovića u kojima se navodi da je njima i novinaru Živojinu Rakočeviću ugrožena bezbednost.

Predsednica Suda časti UNS, koja je u dva mandata predsedavala Udruženjem, Ljiljana Smajlović ocenjuje da je dobro što u UNS-u postoje različita mišljenja i što se za rukovodeća mesta kandidovalo dvostruko više kandidata nego što se bira na izbornoj skupštini 29. maja.

- Ali nije dobra prljava kampanja koju deset članova Uprave UNS-a vodi sa lažne imejl adrese, lažno se predstavljajući medijima kao rukovodstvo UNS-a koje broji 40 ljudi. A veoma je loše što se u prljavu kampanju uključio dugogodišnji generalni sekretar UNS-a. Predsednik je volonter, ali Nino Brajović prima platu u UNS-u i dužan je da bude nepristrasan ko god pobedi na izborima. Ozlojeđena sam i vešću da upravo on lažno prijavljuje predsednika UNS-a državnim organima - kaže Smajlović.

Dodaje da je kao predsednica UNS, godinama branila Brajovića od, kako navodi, odvratnih optužbi za ratne zločine dok je za RTS izveštavao sa vukovarskog ratišta.

- Brajović je poslednji čovek na svetu koji bi smeo da odvratno optužuje bez dokaza, pa ma koliko se osećao ugroženim što UNS-u prilaze generacije mlađih novinara na koje on, kao vladar iz senke, više nema upliva. Poštujem njegove dugogodišnje zasluge u UNS-u, ali neka granica mora da postoji. Mislim da je sada prešao crvenu liniju - rekla je Ljiljana Smajlović.

Potpredsednica UNS i predsednica Društva novinara Vojvodine Eržebet Pap Reljin kaže da je „revoltirana napadom Brajovića i Ničića na Vladimira Radomirovića”.

- To je, ne samo neargumentovan i krajnje zlonameran napad, već i ljudsko ponižavanje izvanrednog novinara, što je zaista prešlo i preko crte razuma. Podvlačim da je bila moja obaveza kao potpredsednice UNS-a da se glasno usprotivim pravnom odvajanju Društva novinara KiM od matice. Uprava UNS-a je u potpunosti stala na našu stranu. Smatram bezočnim pokušaj da se, pet meseci kasnije, legitimna i demokratska unutrašnja prepiska u rukovodstvu UNS-a kriminalizuje i lažno retroaktivno predstavlja kao ugrožavanje nečije bezbednosti - kaže Reljin.

I ona, kako se navodi u saopštenju UNS, smatra da je reč o zloupotrebi Radne grupe, ''odnosno ideje da se udružimo da zaštitimo kolege čija je bezbednost zaista ugrožena''.

- To je nova ustanova, ona nije osnovana da bi bila zloupotrebljavana u borbi za prevlast unutar udruženja. Nemojte da je upropaštavamo, postoje kolege kojim je naša pomoć potrebn - zaključuje Reljin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata