PREDSEDNIK VUČIĆ IZRAZIO SAUČEŠĆE: Svako Šobajićevo delo predstavljalo je putokaz ka svetlu i stepenik ka konačnoj uzvišenosti

Novosti online

24. 04. 2021. u 10:07

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izrazio je saučešće povodom smrti slikara Miloša Šobajića. On je istakao da će njegove slike ostati pokoljenjima kao svedočanstvo istorije, ali i putokaz pun vere.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ИЗРАЗИО САУЧЕШЋЕ: Свако Шобајићево дело представљало је путоказ ка светлу и степеник ка коначној узвишености

Foto: Instagram/Budućnost Srboije AV

- Sa velikom tugom sam primio vest o smrti Miloša Šobajića, jednog od najvećih slikara našeg doba koji je svojim likovnim izrazom obogatio, uzburkao i umnogome promenio umetničku scenu Evrope i sveta.

Decenijama su njegova vizionarska dela predstavljala ogledalo civilizacije i vremena u kojem živimo, a monumentalna platna su nepokolebljivo, neumorno, čak prkosno prikazivala sve naše strahove, prikrivena i ogoljena zla i licemerje današnjeg sveta, izgubljenost čoveka u moru savremenog ništavila, ali uvek i večito stremljenje čoveka da u mraku pronađe svetlo, u strahu hrabrost, a u praznini – punoću života.

Tokom decenija, Miloš je svojim slikama ukazivao na najskrivenije vrednosti za koje se vredi boriti i zbog kojih treba ustrajati na preteškom putu ljudskog postojanja koji oduvek obiluje izazovima. Svako njegovo delo predstavljalo je putokaz ka svetlu i stepenik ka konačnoj uzvišenosti na kojoj je video čoveka, kao jedinu i centralnu vrednost civilizacije.

NJegove slike, kao pečati prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ostaju pokoljenjima kao svedočanstvo istorije, ali i putokaz pun vere i nade da će ljudi ipak ponovo staviti život na najviši pijedestal vrednosti.

Još jednom izražavam najdublje saučešće porodici prijateljima i poštovaocima Miloševe umetnosti - piše na Instagram nalogu predsednika Vučića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

VREMENSKA PROGNOZA ZA SREDU, 25. MAJ: Veoma topao dan pred nama, po podne pljuskovi