MAUZOLEJ ALBANSKOM TERORISTI BEZ DOZVOLE: Ministarstvo prikuplja informacije o kompleksu posvećenom kapetanu Lešiju

J. Ž. S.

16. 04. 2021. u 11:00

MINISTARSTVO za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zatražilo je od svih nadležnih državnih organa i institucija informacije o mauzoleju posvećenom jednom od vođa terorističke OVPBM Ridvanu Ćazimiju, koji se gradi na mestu njegove pogibije u Velikom Trnovcu kod Bujanovca.

МАУЗОЛЕЈ АЛБАНСКОМ ТЕРОРИСТИ БЕЗ ДОЗВОЛЕ: Министарство прикупља информације о комплексу посвећеном капетану Лешију

Foto: Arhiva "Novosti"

Ministarstvo je reagovalo posle pisanja "Novosti", da u bujanovačkoj opštini niče sporni spomen-objekat posvećen kontroverznom teroristi poznatom po nadimku "kapetan Leši". Stručne službe zato su zatražile sve relevantne podatke o ovoj građevini, posle čega će biti poznato na koji način će država regovati u ovom slučaju.

Iako u opštini Bujanovac tvrde da niko zvanično nije podneo zahtev za izdavanje dozvole za izgradnju mauzoleja jednom od najozloglašenijih albanskih terorista, na društvenim mrežama su mogli da se vide čak i snimci radova na ovom objektu.

- Obratili smo se opštini Bujanovac, a zatim Zavodu za zaštitu spomenika kulture, kao i ministarstvima pravde, državne uprave i lokalne samouprave i građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Procedura za uređenje ili uklanjanje ratnih memorijala regulisana je Zakonom o ratnim memorijalima koji je u našoj nadležnosti - tvrde u Ministarstvu rada.

Ridvan Ćazimi je bio jedan od lokalnih komandanata tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe i za njega postoje osnovane sumnje da je učestvovao u mnogim terorističkim napadima. Takođe je komandovao grupom od 600 do 700 ljudi, 112. brigadom koja se dovodi u vezu sa najviše terorističkih napada, odnosno preduzimanjem aktivnosti suprotnih ustavnom poretku Srbije.

Foto: Arhiva "Novosti<"

- Sve su to razlozi iz kojih bi trebalo sprečiti bespravno postavljanje takvog memorijala - ističu u Ministarstvu.

Među Albancima u Bujanovcu se izgradnja mauzoleja na brdu iznad Velikog Trnovca, nedaleko od mesta gde je 2001. godine Ćazimi ubijen, međutim, i dalje čuva pod velom tajne. Niko iz Udruženja veterana OVPMB ne želi da govori o planovima, dok u Opštini tvrde nisu izdali dozvolu za izgradnju bilo kakvog objekta. Po njihovom mišljenju, ako tako nešto postoji, onda je reč o "divljoj gradnji". Deo lokalnih Albanaca, iako se o tome javno ne govori, ne gleda sa simpatijama na podizanje mauzoleja u Trnovcu, smatrajući da je posredi nepotrebna provokacija države Srbije.

BEZ OPŠTINE NEMA RUŠENjA

SPORNI mauzolej nije jedino obeležje podignuto u čast Ridvana Ćazimija. Već postoji spomenik na ulazu u Veliki Trnovac gde je i sahranjen, na kome godinama stoji zastava Albanije. Kao i druga obeležja, poput onog Aćifu-efendiji u Novom Pazaru, i ovaj, po Zakonu o ratnim memorijalima, mora da bude uklonjen. Problem je što za takav potez inicijativu moraju da podnesu lokalne vlasti, koje su često stajale iza njihovog podizanja.

Bez obzira na to, na društvenim mrežama veterani su se hvalili i fotografijama zamišljenog projekta u kome se planira da budu smešteni lični predmeti poput uniformi, knjiga i džipa. Izgradnju finansijski pomažu dobrostojeći Albanci, a među njima čak i političari.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)